Zoeken

Brug bouwen tussen Marokko en Spanje "niet haalbaar"

2 mei 2023 - 18:00 - Marokko

©

Er is geen directe brug tussen Spanje en Marokko in de Straat van Gibraltar, hoewel beide landen slechts 14 kilometer van elkaar gescheiden zijn. Dit zijn de redenen waarom de bouw van een dergelijke infrastructuur onmogelijk is.

De Straat van Gibraltar is de natuurlijke grens tussen Spanje en Marokko, Europa en Afrika, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Maar er is geen brug die de twee oevers verbindt. De reden is simpel: de afstand. Volgens TikToker @chris_torr9 lijkt de afstand van 14 kilometer tussen de oevers klein in vergelijking met ’s werelds langste brug (Danyang-Kunshan in China) die 164 kilometer lang is. Maar de realiteit is dat deze brug 100 meter hoog is, terwijl een brug in de Straat van Gibraltar een hoogte van 900 meter zou moeten hebben.

Lees ook: Tunnel van 42 km om Europa en Afrika te verbinden: het ambitieuze Spaans-Marokkaanse project

Een andere reden is het klimaat. De regio van de Straat van Gibraltar heeft een van de meest onvoorspelbare klimaten ter wereld, met sterke winden en zeestromingen die de stabiliteit van de brug kunnen beïnvloeden en de onderhoudskosten van de infrastructuur kunnen verhogen. De geopolitieke situatie maakt de bouw van een dergelijke brug ook moeilijk vanwege de regelmatige spanningen tussen Spanje en Marokko, die een gezamenlijke financiering van het project bemoeilijken.

Lees ook: Grote twijfels over haalbaarheid tunnel Marokko Spanje

Bovendien mag niet vergeten worden dat een brug in de Straat van Gibraltar niet alleen Spanje en Marokko zou verbinden, maar ook Europa en Afrika. Daarom zouden er aanzienlijke middelen moeten worden ingezet voor de controle van de stroom van mensen om illegale handel in wapens, drugs en mensensmokkel (illegale immigratie) te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team