Zoeken

Bewapent Algerije zich voor een oorlog met Marokko?

3 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

Algerije, dat in crisis is met Marokko, heeft tussen 2010 en 2020 ruim 90 miljard dollar uitgegeven aan militair materieel en is van plan nog meer wapens te kopen. Dit staat in een veiligheidsrapport dat is opgesteld aan het eind van een onderzoeksmissie naar de defensie-uitdagingen in het Middellandse Zeegebied.

Dat de betrekkingen tussen Marokko en Algerije niet de beste zijn, is geen geheim, tot Algiers op 24 augustus 2021 de betrekkingen met Rabat verbrak. De Europese Unie heeft ook haar bezorgdheid geuit over het risico van oorlog tussen de twee buurlanden. Bereidt de oosterbuur zich voor op zo’n situatie? Een bewijs daarvan zijn de uitgaven voor militair materieel.

Lees ook: Rusland zou oorlog Marokko-Algerije willen uitlokken

In een veiligheidsverslag dat op 17 februari 2022 aan de Franse Nationale Vergadering is voorgelegd na talrijke hoorzittingen met militaire officieren en ambtenaren van gespecialiseerde Franse inlichtingendiensten zoals het directoraat-generaal Externe Veiligheid (DGSE), het directoraat-generaal Interne Veiligheid (DGSI) het Directoraat van de Militaire Inlichtingendienst (DRM) en het Directoraat van de Inlichtingendienst en de Veiligheid van de Defensie (DRSD), onthullen de afgevaardigden Jean-Jacques Ferrara en Philippe Michel-Kleisbauer, die de auteurs van het verslag zijn, dat "Algerije tussen 2010 en 2020 voor 90 miljard dollar aan militaire uitrusting heeft uitgegeven".

Lees ook: Marokko: nieuwe militaire zone tegen ambities Algerije

"Tussen 2010 en 2020 heeft Algerije 90 miljard dollar uitgegeven aan militair materieel. Het land heeft nu de op één na grootste en modernste marine in het zuidelijke Middellandse Zeegebied, na Egypte. Het land heeft te kennen gegeven S-500 luchtafweerraketten en de vierde generatie Russische Su-57 gevechtsvliegtuigen van Rusland te willen kopen", zegt het Franse parlementslid André Chassaigne, die in het rapport wordt geciteerd en van 2006 tot 2010 voorzitter was van de Nationale Vereniging van Communistische en Republikeinse parlementsleden in Frankrijk. "Algerije is bezig met een massale wapenopbouw, grotendeels met wapens geleverd door Rusland, maar ook door China", aldus Chassaigne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team