Zoeken

Algerijns machtsvertoon aan de grens met Marokko

16 maart 2022 - 19:40 - Wereld

©

Het Algerijns Nationaal Volksleger (ANP) bereidt zich voor op grootschalige militaire manoeuvres nabij de Marokkaanse grens. Dit besluit werd genomen door de Hoge Veiligheidsraad van Algerije, na de instelling van een nieuwe militaire zone in de oostelijke regio van het land, door de Royal Armed Forces.

Is Algerije van plan om een demonstratie te geven van de "capaciteit en operationaliteit van zijn leger" aan Marokko? De Algerijnse Hoge Veiligheidsraad heeft zaterdag het bevel gegeven tot grootschalige militaire oefeningen in de buurt van de Marokkaanse grens, meldt de Spaanse website Okdiaro, zonder details te verstrekken over de datum van deze manoeuvres.

Lees ook: Algerijnse militaire manoeuvres aan de Marokkaanse grens?

Het betreft militaire oefeningen met echte munitie in de tweede en derde militaire regio, met de deelname van grote land-, lucht- en zeestrijdkrachten. De ANP-troepen zullen tijdens de manoeuvres gebruik maken van nieuwe wapens die door Rusland, één van zijn belangrijkste bondgenoten, ter beschikking werden gesteld.

De manoeuvres zullen plaatsvinden op een nooit eerder geziene schaal in de buurt van de grens met het koninkrijk, aldus de Algerijnse pers. Het Spaanse leger heeft van zijn kant de staat van alarm afgekondigd in de steden Sebta en Melilla, wegens de gespannen betrekkingen tussen Marokko en Algerije.

Lees ook: Bewapent Algerije zich voor een oorlog met Marokko?

De aankondiging van de militaire oefeningen volgt op de instelling door de Royal Armed Forces van een nieuwe militaire zone in de oostelijke regio van het koninkrijk, onder leiding van generaal-majoor Mohammed Miqdad, een officier met een grote ervaring in het uitvoeren van militaire operaties. Marokko rechtvaardigt de instelling van de derde militaire zone door zijn wil om terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden, maar het Algerijnse regime beschouwt het als een vijandige daad.

Bladna.nl