Zoeken

Algerije geeft voorwaarden voor herstel betrekkingen met Marokko

13 mei 2022 - 09:00 - Wereld

©

Het lijkt erop dat de bemiddeling van Saoedi-Arabië in de crisis tussen Marokko en Algerije resultaten oplevert. Algiers heeft zijn voorwaarden bekendgemaakt voor het herstel van de relaties met Rabat.

Er is meer informatie over de recente uitwisselingen tussen Saoedische afgezanten en vertegenwoordigers van de Algerijnse regering. Onder bepaalde voorwaarden is Algerije bereid de betrekkingen met Marokko te hervatten. Algiers verlangt van Rabat een plechtige toezegging dat het afziet van alle samenwerking met Israël op veiligheids- en militair gebied, zo meldt Maghreb Intelligence. Deze samenwerking heeft paniek veroorzaakt bij de oosterburen.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil nog steeds bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Eind november had Algerije verklaard rechtstreeks te worden getroffen door deze samenwerking, die nog is versterkt door de ondertekening van nieuwe militaire akkoorden tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Marokko. "De betrekkingen tussen Marokko en Israël en de gevolgen daarvan voor de Westelijke Sahara, alsmede de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnse zaak in het kader van de normalisatie van de Arabische landen, zullen de lijnen uitzetten van de nieuwe Arabische wereld", verklaarde de Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, Ramtane Lamamra, onlangs. Ook had hij "de voorstanders van normalisatie, maar ook degenen die op normalisatie wachten" gewaarschuwd tegen destabilisatie van de binnenlandse veiligheid in Algerije.

Lees ook: Algerije geeft nieuwe waarschuwing aan Marokko

In afwachting van de reactie van Marokko, zijn verdere ontmoetingen tussen Saoedische afgezanten en vertegenwoordigers van het Algerijnse staatsapparaat gepland voor de komende weken in Algiers, Riyadh en zelfs Tunis, aldus dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team