Zoeken

Oorlog tussen Marokko en Algerije onvermijdelijk?

16 mei 2022 - 20:20 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Algerije blijven gespannen. Op basis van een aantal uitgangspunten, stelt een Brits tijdschrift dat "de twee partijen klaar lijken om over te gaan naar een conflict".

The Economist wijdde een artikel aan de crisis tussen de twee buurlanden. Het Britse weekblad baseert zich op hun militaire budgetten om de hypothese van een conflict tussen Algiers en Rabat naar voor te schuiven. "Met een defensiebudget van 9,1 miljard dollar is Algerije de zesde grootste wapenimporteur ter wereld. Marokko heeft vorig jaar 5,4 miljard dollar uitgegeven aan defensie, een stijging met ongeveer een derde ten opzichte van 2019. Algerije staat in de top 10 van de wereld, wat betreft de militaire uitgaven per percentage van het BBP. Algerije spendeert 5,6% en Marokko 4,2% van het BBP", aldus de auteur van het artikel.

Lees ook: Algerije uit nieuwe beschuldigingen aan adres Marokko

"Een deel van de Algerijnen denkt dat de confrontatie met hun buurland zelfs in een oorlog zou kunnen ontaarden," schrijft hij. Andere Algerijnen "lijken weer minder geneigd tot conflicten dan hun leiders. De jongsten onder hen hadden liever gezien dat hun regering zich zou "concentreren op werkgelegenheid en de economie, in plaats van de degens te kruisen met het buurland". De werkloosheid in Algerije bedraagt bijna 12%, met een recordhoogte onder jongeren. De inflatie is in 2021 opgelopen tot 8,5%. Volgens de publicatie is "een conflict met Marokko een manier om de steeds meer gefrustreerde Algerijnen te verenigen".

Lees ook: Algerije geeft voorwaarden voor herstel betrekkingen met Marokko

Algerije verbrak de diplomatieke betrekkingen met Marokko op 24 augustus 2021. Bijna een maand later, op 22 september 2021, sloot het land ook zijn luchtruim voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen en vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers. De regeling van het conflict in de Sahara blijft één van de knelpunten tussen de twee landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team