Zoeken

Verhoogt Algerije wapeninvoer uit Rusland door Marokko?

2 november 2022 - 09:00 - Wereld

©

Algerije voelt zich sinds de ondertekening van een militair akkoord tussen Marokko en Israël bedreigd en verhoogt zijn militair budget om nieuwe wapens aan te schaffen. Het land heeft zich opnieuw tot Rusland gericht om de bewapening te verhogen.

De besprekingen tussen Rusland en Algerije over militaire uitrusting voor de komende 10 jaar zijn begonnen. "Wat de afzonderlijke fasen van de overeenkomst betreft, moet de kaderovereenkomst worden afgerond tijdens het voor december geplande bezoek van Abdelmadjid Tebboune aan Moskou", aldus Africa Intelligence.

Lees ook: Marokko rekent op Turkije voor oprichting wapenindustrie

Krachtens deze topovereenkomst moeten "gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs, luchtverdedigingssystemen, Su-57 (Sukhoi) stealthvliegtuigen, Su-34 bommenwerpers en Su-30 jachtvliegtuigen" worden aangeschaft. Ook moet de onafhankelijkheid van het Nationale Volksleger (ANP) op het gebied van onderhoud, reserveonderdelen en munitie worden gewaarborgd.

Lees ook: Marokko wil sterkste militaire macht in Noord-Afrika worden

Met de uiteindelijke ondertekening van dit verdrag zal rekening worden gehouden in de begroting van het Algerijnse ministerie van Defensie. Dit budget zou stijgen van ongeveer 10 miljard dollar in 2012 tot 22,6 miljard dollar in 2023. Hiervan is 8,8 miljard dollar bestemd voor "algemeen bestuur" en 8,5 miljard voor "nationale defensie". Ten slotte wordt 5 miljard dollar uitgetrokken voor een afzonderlijk onderdeel "logistieke en veelzijdige steun" om operaties buiten de grenzen van Algerije te financieren, volgens Menadefense.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team