Zoeken

Alliantie Marokko-Israël blijft Algerije afschrikken

29 december 2023 - 18:30 - Marokko

©

Meer dan drie jaar na de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, blijft de toenemende militaire samenwerking zorgen baren in Algerije.

Ahmed Attaf, de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, heeft onlangs zijn zorgen uitgesproken over de groeiende Marokkaans-Israëlische samenwerking, vooral op militair gebied, in een uitgebreid interview met de Qatarese zender Al Jazeera. "Er is gevaar, en we nemen de dreiging serieus," verklaarde hij.

Lees ook: Alliantie tussen Verenigde Arabische Emiraten en Marokko om Algerije te destabiliseren?

Sinds de normalisatie van de relaties in december 2020, zijn Marokko en Israël actief bezig hun militaire samenwerking te versterken. Israël heeft plannen om twee dronefabrieken in het zuiden van Marokko te bouwen en zal het koninkrijk voorzien van het "Iron Dome"-antiraketsysteem, een Amerikaans systeem dat exclusief door het Israëlische leger wordt geproduceerd, volgens de Israëlische televisiezender i23News. Deze ontwikkelingen hebben tot bezorgdheid geleid in Algerije, dat in augustus 2021 eenzijdig zijn betrekkingen met het koninkrijk verbrak.

Lees ook: Algerije zoekt steun bij China tegen alliantie Marokko-Israël

In 2021 vreesde het Algerijnse leger dat Marokko zich zou uitrusten met Israëlische technologie om zelfmoorddrones naar het model van de Israëlische IAI Harop te produceren, en ook om intelligente raketten te verkrijgen om vliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) uit te rusten. Gezien deze zorgen hadden Algerijnse generaals voorgesteld dat de stafchef de communicatie tussen de leiders van het land zou "verstevigen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team