Zoeken

Zoekt Algerije verzoening met Marokko?

24 december 2023 - 16:00 - Marokko

©

In een recent interview heeft de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, zich uitgelaten over de verslechterde diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko.

Zijn verklaringen suggereren een mogelijke toenadering tussen de twee buurlanden. "Algerije is mogelijk meer gericht op het snel vinden van een oplossing met Marokko," verklaarde Attaf in een gesprek met de Algerijnse journalist Khadidja Benguenna van Al Jazeera. Deze uitspraak duidt erop dat Algerije bereid is zijn diplomatieke banden met Marokko, die in augustus 2021 eenzijdig werden verbroken vanwege "vijandige daden", te herstellen. Een verzoening is een vaak geuite wens van Koning Mohammed VI.

Al jaren ondermijnen spanningen tussen Rabat en Alger de Arabische Maghreb Unie (UMA), opgericht in 1989 door Algerije, Marokko, Tunesië, Libië en Mauritanië. Ondanks deze uitdagingen blijft Attaf hopen op een heropleving van de UMA. "Wij zijn ons, net als de andere staten, bewust van het belang van de opbouw van de Arabische Maghreb en de broederschap. [...] Deze droom blijft altijd bestaan en zal nooit volledig vernietigd worden," benadrukt hij. De minister kijkt reikhalzend uit naar de dag dat er een nieuwe poging wordt ondernomen om de UMA op te bouwen.

Hoewel het onduidelijk is wanneer de UMA nieuw leven ingeblazen kan worden, oordeelt Attaf dat het cruciaal is om zich hierop voor te bereiden. "Onze rol en verantwoordelijkheid is om het terrein voor te bereiden. Dat is de realistische taak die van ons gevraagd kan worden, en we zijn klaar om deze uitdaging aan te gaan," concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team