Zoeken

Marokko bij belangrijkste importeurs van Israëlische wapens

12 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko, die hun diplomatieke betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd onder de "Abraham-akkoorden", behoren tot de landen die een aanzienlijke hoeveelheid Israëlische wapens hebben aangeschaft.

Volgens cijfers die woensdag door het Israëlische ministerie van Defensie zijn gepubliceerd, hebben de jaarlijkse verkopen van Israëlische wapens in 2022 voor het tweede opeenvolgende jaar, een "nieuw record" bereikt. De export is verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. De totale defensie-export bedroeg 12,5 miljard dollar in 2022, tegenover 11,4 miljard dollar in 2021. Drones en onbemande vliegtuigen vormen "het grootste deel van de export met 25%", een stijging ten opzichte van 9% in 2021. Daarna volgen raketten, geleide projectielen en luchtafweersystemen (19%).

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko, die hun banden met Israël hebben genormaliseerd, behoren tot de belangrijkste importeurs. Hun aankopen vertegenwoordigen 24% van de totale Israëlische wapenverkopen in 2022, een stijging van 7% ten opzichte van 2021, meldt The Times of Israel. De wapenverkopen van Israël aan Afrika en Latijns-Amerika vertegenwoordigen minder dan 3% van de totale wapenverkopen. Noord-Amerika was goed voor 11% van de Israëlische wapenverkopen.

Lees ook: Israëlische wapenfabriek in Marokko?

Sinds de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël in 2020, onder auspiciën van de Verenigde Staten, werken beide landen aan het versterken van hun militaire samenwerking. In januari vond de eerste bijeenkomst van het Marokkaans-Israëlische defensiesamenwerkingscomité plaats, waarbij beide partijen de vooruitzichten bespraken. Samen hebben ze de verschillende gebieden van bilaterale militaire samenwerking onderzocht, waaronder logistiek, training, oefeningen, en de aanschaf en modernisering van uitrusting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team