Zoeken

Marokko koopt 150 Israëlische WanderB en ThunderB drones

20 september 2022 - 21:00 - Economie

©

Marokko heeft 150 WanderB en ThunderB drones gekocht van het Israëlische bedrijf BlueBird, dat voor 50% in handen is van Israel Aerospace Industries (IAI). Er zijn ook plannen om evenveel Israëlische UAS-drones te kopen. Sommige kunnen lokaal worden vervaardigd.

De WanderB is een elektrisch aangedreven drone die verticaal kan opstijgen en landen. Zijn vliegtijd bedraagt twee en een half uur en hij kan een snelheid van 50 km/u bereiken. Met een maximaal startgewicht van 13 kilogram kan het toestel een hoogte bereiken van 1000 meter en blijven werken in moeilijke weersomstandigheden, aldus Infodron.

Lees ook: Marokko zou Israëlische raketafweersysteem Barak MX hebben ontvangen

De uitgebreidere ThunderB is een drone met een vliegtijd van meer dan 12 uur die een snelheid van 150 km/u kan halen met een maximaal startgewicht van 35 kilogram. De drone kan eveneens in slechte weersomstandigheden worden gebruikt.

Sinds de normalisatie van hun betrekkingen in december 2020 hebben Marokko en Israël hun militaire samenwerking geïntensiveerd. In 2021 kocht Marokko voor 22 miljoen dollar meerdere Harop drones van Israel Aerospace Industries (IAI).

Lees ook: Marokko wil Israëlisch Barak-8 verdedigingssysteem kopen

Ook in 2021 tekende het koninkrijk een overeenkomst met het Israëlische bedrijf BlueBird Aero Systems om WanderB drones te kopen ter waarde van 50 miljoen dollar, aldus het officiële tijdschrift van de Royal Armed Forces. Marokko blijft zijn leger uitbreiden en moderniseren. Deze zomer heeft het naar verluidt kamikaze-drones ingezet in het Smara-gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team