Zoeken

Marokkaans-Israëlische militaire samenwerking baart Spanje zorgen

31 juli 2023 - 10:39 - Wereld

©

De versterking van de militaire samenwerking tussen Marokko en Israël baart Spanje zorgen, vooral sinds de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten de Israëlische PULS raketwerper met een bereik van 300 kilometer hebben verworven.

Sinds de normalisatie van hun betrekkingen in december 2020, hebben Marokko en Israël hun samenwerking op alle gebieden geïntensiveerd, maar vooral op het gebied van defensie. Het koninkrijk heeft al verschillende drones en defensiesystemen van Israël gekocht, waaronder de PULS (Precise and Universal Launching System), een raketwerper van de nieuwste generatie, die in staat is doelen te bereiken op 300 kilometer afstand.

Lees ook: Spanje stuurt leger naar Melilla

Deze recente aankoop baart Spanje zorgen, meldt El Debate, dat benadrukt dat dit systeem, geproduceerd door het Israëlische bedrijf Elbit Systems, veelzijdig is omdat het zich kan aanpassen aan bestaande systemen en met verschillende soorten raketten kan worden gebruikt. Met zijn bereik van 300 kilometer zou Marokko in staat zijn steden in het zuiden van Spanje aan te vallen in geval van gewapend conflict, aldus het blad, eraan herinnerend dat Rabat aanspraak blijft maken op Sebta en Melilla, evenals de Spaanse eilanden en rotsen.

De militaire samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv is zeer actief. Op 17 juli werd Sharon Itach, een hooggeplaatste Israëlische officier van Marokkaanse afkomst, benoemd tot eerste militaire attaché van Israël in Marokko. Zijn benoeming kwam een maand na de deelname van een groep Israëlische soldaten aan de African Lion 2023, de militaire oefeningen die worden georganiseerd door Marokko en de Verenigde Staten.

Lees ook: Spanje wil net als Marokko Israëlische ’PULS’ raketwerper

De betrekkingen tussen de twee landen namen een nieuwe wending op 18 juli, datum waarop het Marokkaanse Koninklijke Kabinet de erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara aankondigde. Dat gebeurde via een brief gestuurd door de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu. De Israëlische autoriteiten bevestigden de informatie enkele uren na de verklaring van Rabat. De steeds meer "militaire" alliantie tussen de twee landen, baart niet alleen Spanje, maar ook buurland Algerije zorgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team