Zoeken

Marokko-Algerije: buren en rivalen

27 januari 2024 - 17:30 - Marokko

©

Marokko en Algerije zijn verwikkeld in een felle strijd om de economische en militaire controle over de Maghreb-regio. Hoewel ze dezelfde taal, cultuur en religie delen, zijn er diepgewortelde meningsverschillen, met name over de kwestie van de Sahara.

Algerije steunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario en pleit voor zelfbeschikking in de Sahara, terwijl Marokko een plan voor autonomie van dit gebied voorstelt. In 2020 erkenden de Verenigde Staten onder Donald Trump de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, een standpunt dat door meerdere landen, waaronder Spanje, Duitsland en recentelijk Israël, werd gevolgd.

Lees ook: Verbod op Marokkaanse havens: Algerije gestraft door eigen beslissing?

De bilaterale betrekkingen tussen Marokko en Algerije zijn al decennia gespannen. Algerije sloot in 1994 zijn landgrens met Marokko en de laatste officiële ontmoeting tussen hooggeplaatste functionarissen van beide landen dateert uit 2005. Algerije heeft onlangs zijn economische operatoren verboden Marokkaanse havens te gebruiken voor import en export.

Beide landen zijn betrokken in een wapenwedloop, met aanzienlijke jaarlijkse defensiebudgetten voor de aanschaf van geavanceerde wapensystemen. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) vertegenwoordigen hun militaire uitgaven 74% van die in Noord-Afrika, met Algerije dat 9,1 miljard dollar besteedt tegenover 5 miljard dollar door Marokko.

Lees ook: Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

Diplomatiek gezien lijkt Marokko een voorsprong te hebben, gezien zijn sterke bilaterale betrekkingen met de Verenigde Staten, Europa en Israël. Koning Mohammed VI heeft herhaaldelijk opgeroepen tot dialoog en verzoening met Algerije, maar de Algerijnse autoriteiten lijken niet bereid deze uitgestoken hand te accepteren. In 2021 verbrak Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko en sloot het de Maghreb-Europa-gaspijpleiding die via Marokko naar Spanje liep. Onlangs riep de Marokkaanse ambassadeur bij de VN op tot zelfbeschikking voor de Kabylische regio, die Algerije onder zijn soevereiniteit wil behouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team