Zoeken

Algerije zoekt steun bij China tegen alliantie Marokko-Israël

22 juli 2023 - 11:30 - Wereld

©

Algerije heeft in China een sterke bondgenoot gevonden om de alliantie tussen Marokko en Israël tegen te gaan, die militair versterkt is sinds de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen in december 2020.

De versterking van de betrekkingen tussen Marokko en Israël baart Algerije zorgen, vooral na de recente erkenning door Israël van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, meldt El Confidencial. Rabat en Tel Aviv hebben hun betrekkingen in december 2020 genormaliseerd, als onderdeel van de Abraham-akkoorden, onder auspiciën van de Verenigde Staten die de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkenden. Sindsdien hebben de twee landen hun samenwerking op vrijwel alle gebieden versterkt, vooral op militair gebied, wat de zorgen heeft aangewakkerd van Algerije, een bondgenoot van het Polisario tegen Marokko in het conflict in de Sahara.

Lees ook: Algerije reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

In 2021 hebben de twee landen in Rabat een militaire overeenkomst ondertekend, waardoor Marokko zijn leger heeft versterkt met de aanschaf van Israëlische wapens en defensiesystemen zoals de SpyX-drones en Merkava-tanks. Het Israëlische bedrijf Elbit Systems kondigde in juni ook zijn voornemen aan om twee dronefabrieken in Marokko te installeren. In dezelfde maand namen een dozijn Israëlische soldaten van de elite-eenheid Golani, actief in de Palestijnse gebieden, deel aan de African Lion, de militaire manoeuvres georganiseerd door Marokko en de Verenigde Staten.

De militaire alliantie van Marokko en Israël baart Algerije zorgen, wiens leger in theorie nog steeds het grootste is in de Maghreb en het tweede in Afrika. Het militaire budget van Algerije voor dit jaar (19,6 miljard euro) is vier keer dat van Marokko. Het land koopt 80% van zijn militaire uitrusting van Rusland, terwijl Marokko het grootste deel van zijn wapens koopt van de Verenigde Staten, zijn bevoorrechte partner, en van Israël, dat op weg is om zijn tweede leverancier te worden.

Lees ook: Wapenrace tussen Marokko en Algerije baart Spanje zorgen

Met de Russisch-Oekraïense crisis voelde Algerije de noodzaak en urgentie om zijn wapenleveranciers te diversifiëren. Terwijl het zijn banden met Moskou bevestigt, wendt het zich steeds meer tot China. President Abdelmadjid Tebboune reisde half juni naar Moskou en is momenteel voor een vijfdaags bezoek in China, waar hij zal proberen militaire overeenkomsten te sluiten. Algerije wil ook de steun van deze twee landen om toe te treden tot de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) om de invloed van Marokko en zijn soevereiniteit over de Sahara tegen te gaan. In dezelfde lijn zoekt het land ook naar drones in Iran.

Bladna.nl