Zoeken

Israël sluit verbindingsbureau in Marokko

8 april 2024 - 11:00 - Marokko

©

Israël heeft besloten het verbindingsbureau in Marokko tijdelijk te sluiten, te midden van zorgen over mogelijke vergeldingsacties na de moord op hoge Iraanse functionarissen in Damascus.

Dit besluit is onderdeel van een bredere maatregel waarbij Israël 28 van zijn wereldwijde diplomatieke missies tijdelijk sluit. Het besluit is genomen door de veiligheidsafdeling van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de Shabak, de binnenlandse inlichtingendienst van Israël, meldt de krant Yedioth Ahronoth.

Lees ook: "Marokko veiliger voor Joden dan Europa en VS"

Sinds het begin van het conflict met Hamas in oktober, had het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken het personeel van het verbindingsbureau in Rabat al opgedragen het gebied te evacueren. In Marokko vinden sinds het uitbreken van het conflict regelmatig protesten en marsen plaats tegen Israël en ter ondersteuning van Palestina, wat heeft geleid tot een aanbeveling van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad aan Israëlische burgers om Marokko te mijden.

Deze waarschuwing is ook uitgegaan naar Israëlische missies in Egypte, Jordanië, Bahrein, Ankara en Istanbul in Turkije, evenals in Turkmenistan. Deze maatregel werd verder aangescherpt na een aanval met zes raketten op het Iraanse consulaatgebouw in Damascus, een aanval die toegeschreven wordt aan Israël. Als reactie hierop zijn alle Israëlische missies wereldwijd in de hoogste staat van paraatheid gebracht, met vrees voor vergeldingsacties van het Iraanse regime.

Lees ook: Israël waarschuwt burgers voor reizen naar Marokko

Volgens bronnen binnen het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er strikte instructies gegeven aan het personeel van buitenlandse missies om extra waakzaam te zijn en hun bewegingen te beperken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team