Zoeken

Algerije: mestdiplomatie om Kenia te beïnvloeden in Sahara-kwestie

16 januari 2024 - 22:30 - Wereld

©

Algerije heeft 16.000 ton meststoffen gedoneerd aan Kenia, in een strategische zet bedoeld om druk uit te oefenen op het land met betrekking tot de kwestie van de Westelijke Sahara. Deze actie maakt deel uit van Algerije’s toenemende inspanningen om Marokko te counteren over de status van dit betwiste gebied.

Volgens Walid Kabir, een Algerijnse journalist en opposant, is deze donatie een poging van Algerije om te voorkomen dat Kenia zijn erkenning van de "Democratische Arabische Sahrawi Republiek" intrekt. Kabir uitte kritiek op deze zet in een bericht op X, waarin hij opmerkte dat Algerije het beleid van Marokko nabootst, met name in kwesties met betrekking tot de Westelijke Sahara. Hij beschuldigde het Algerijnse regime van het zenden van meststoffen naar Kenia, ondanks het feit dat Algerije zelf nog geen zelfvoorziening heeft bereikt in deze sector.

Lees ook: Algerijnse president beschuldigt Marokko van politiek gebruik fosfaat

Kabir benadrukte verder dat, ondanks dat Algerije een landbouwareaal van meer dan 44 miljoen hectare heeft, waarvan slechts 8 miljoen worden benut, het land nog steeds worstelt om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van landbouw. Dit roept vragen op over de prioriteiten van de Algerijnse regering.

Lees ook: Algerije stopt samenwerking met Marokkaanse havens

De regering van president Abdelmadjid Tebboune stelt dat deze schenking van meststoffen (ureum 46) aan Kenia deel uitmaakt van Algerije’s beleid van solidariteit en bijdrage aan de ontwikkeling van het Afrikaanse continent. Deze uitspraak werd gedaan in een officiële verklaring van het Algerijnse presidentschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team