Zoeken

Toenadering Marokko-Kenia baart Algerije zorgen

14 april 2024 - 15:00 - Wereld

©

De aankondiging van Kenia om een ambassade te openen in Rabat heeft zorgen gewekt bij de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune. Hij stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, op officieel bezoek naar Nairobi. Algerije vreest dat zijn bondgenoot hen in de steek zal laten in de kwestie van de Sahara.

Kenia heeft de opening van een ambassade in Rabat aangekondigd en benoemde Jessica Muthoni Gakinya tot ambassadeur. Deze aankondiging baart Algerije zorgen. President Abdelmadjid Tebboune stuurde de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, op officieel bezoek naar Nairobi.

Lees ook: Algerije: mestdiplomatie om Kenia te beïnvloeden in Sahara-kwestie

"Ondanks het vijandige standpunt van Kenia over de territoriale eenheid van Marokko, heeft dit Rabat er niet van weerhouden om nieuwe richtingen in Afrika aan te knopen via visies van strategisch-economische aard", legt Khalid Chayat, professor internationale betrekkingen, uit aan Al Ayam 24. Volgens hem is er niets om bang voor te zijn, aangezien de toenadering tussen Afrikaanse landen een natuurlijk en normaal belang is.

Lees ook: Blijft Marokko Kenia helpen na U-bocht in Sahara-kwestie?

"Algerije verdiept zich in emotionele concepten met betrekking tot de Marokkaans-Keniaanse toenadering, die ze als een bedreiging voor haar belangen beschouwt", aldus de academicus, die verzekert dat er geen bedreiging is voor de oosterbuur. Chayat lijkt de motieven van Algiers te kennen. Volgens hem is het enige dat hen motiveert hun standpunt over de Sahara. "Als Algerije deze emotionele weg blijft bewandelen, zal het de traditionele toenaderingsmodellen met Nairobi verliezen en de traditionele oriëntatie verliezen waardoor het voorheen een vooraanstaande positie had in zijn betrekkingen met Kenia", concludeert de expert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team