Zoeken

Algerije houdt vast aan Sahara kwestie

26 december 2023 - 18:30 - Wereld

©

Algerije, beschermheer van het Polisario, is niet van plan de kwestie van de Sahara op te geven. Integendeel, het land blijft er sterk aan vasthouden.

"Algerije zal altijd de Westelijke Sahara verdedigen," verklaarde de Algerijnse president maandag in zijn toespraak voor beide kamers van het Parlement, die voor deze gelegenheid bijeen waren gekomen. Abdelmadjid Tebboune benadrukte dat Algerije de strijd van het Sahrawi-volk ondersteunt, omdat het een dekolonisatiekwestie betreft die is opgenomen in de dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties. Met deze nieuwe verklaringen lijkt een verzoening tussen Rabat en Algiers verder weg dan ooit.

Lees ook: Algerijnse president beschuldigt Marokko van politiek gebruik fosfaat

Met betrekking tot Palestina herhaalde de Algerijnse president de "duidelijke" en "niet nieuwe" positie van Algerije. "Zoals president Houari Boumédiène zei, staan we aan de kant van Palestina, of het nu onrechtvaardig of onderdrukt is (dhalima aou madhlouma)," zei hij, eraan herinnerend dat zijn land "sinds Salah Eddine Al Ayoubi (Saladin, de bevrijder van Al Qods tijdens de Kruistochten, ndvr) verbonden is met Palestina... We hebben daar onze martelaren."

Lees ook: Algerijnse president haalt uit naar Marokko en VAE

Abdelmadjid Tebboune refereerde aan de Algerijnen die in 1948 naar Palestina gingen om te vechten. "We hebben Palestina nooit in de steek gelaten en zullen dat ook nooit doen," benadrukte hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team