Zoeken

Algerije vreest Britse erkenning Marokkaanse Sahara

14 februari 2024 - 22:00 - Wereld

©

Terwijl steeds meer landen de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkennen, groeit de angst bij Algerije en zijn beschermeling, het Polisario, dat het Verenigd Koninkrijk hetzelfde zal doen.

De toenemende internationale steun voor Marokko’s positie in de Sahara-kwestie heeft geleid tot acties van pro-Algerijnse lobby’s in het Britse parlement. Dit blijkt uit het toenemende aantal vragen die Britse parlementsleden, met name van de Labour-partij, stellen aan de Britse regering over de kwestie. Deze vragen gaan onder meer over mensenrechten en de steun aan verenigingen in de vluchtelingenkampen van Tindouf.

Lees ook: België steunt Marokko in Sahara-conflict

De meest recente vraag, die op de website van het Britse parlement is gepubliceerd, gaat over "de mogelijke impact op de ontwikkeling in de Maghreb-regio van een opschorting van het staakt-het-vuren in de Sahara". Deze vraag werd gesteld door Lloyd Russell-Moyle van de Labour-partij aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en Commonwealth.

Lees ook: Algerije houdt vast aan Sahara kwestie

In zijn antwoord benadrukte minister David Rutley dat de Britse regering de kwestie van de Sahara en de impact ervan op de regio regelmatig bespreekt met internationale partners, waaronder de MINURSO-vredesmissie van de VN, de VN zelf, NGO’s en maatschappelijke organisaties. Rutley herhaalde de sterke Britse steun voor het werk van Staffan de Mistura, de speciale gezant van de VN-secretaris-generaal voor de Sahara. Hij benadrukte dat het Verenigd Koninkrijk een constructieve deelname aan het politieke proces zal blijven aanmoedigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team