Zoeken

Polisario uitgesloten van top Afrika-Italië

31 januari 2024 - 07:00 - Wereld

©

Pogingen van Algerije om een uitnodiging te verkrijgen voor het Polisario op de Afrika-Italië top, die maandag begon in aanwezigheid van 25 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders, waaronder de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, die president Abdelmadjid Tebboune vertegenwoordigt, zijn mislukt. Italië heeft besloten het door Algerije gesteunde Polisario Front niet uit te nodigen voor deze top.

Ondanks de goede relaties tussen Algerije en Italië, die recentelijk zijn versterkt door de wereldwijde energiecrisis, is het Algiers niet gelukt Rome te overtuigen van de noodzaak om het Polisario Front uit te nodigen.

Lees ook: Polisario boos na verkiezing Marokkaan in VN-Mensenrechtenraad

Na de wijziging van Spanje’s standpunt over de Sahara, heeft Algerije zijn relaties met Italië versterkt. Verschillende Algerijnse verantwoordelijken hebben Rome bezocht, en in het kader van deze dynamiek zijn meerdere overeenkomsten ondertekend voor de exploitatie van aardgas, met name na de verhoogde vraag als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog.

In mei vorig jaar opende Italië een consulaire dienstencentrum in Tindouf. Hoewel sommige Algerijnse media probeerden deze actie te presenteren als een teken van steun van Rome voor de Algerijnse positie over de Sahara, verklaarde de Italiaanse ambassade in Rabat dat dit administratieve initiatief op geen enkele manier verband hield met het Italiaanse standpunt.

Lees ook: Polisario dinsdag doelwit van Marokkaanse drones?

De Afrika-Italië top is maandag in Rome van start gegaan. Tijdens de top onthulde premier Giorgia Meloni het ’Mattei-plan’, vernoemd naar Enrico Mattei, oprichter van de Italiaanse energiegigant Eni, dat in de jaren 1950 een samenwerkingsverband voorstelde met Afrikaanse landen om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun natuurlijke hulpbronnen, samen met verschillende Afrikaanse en Europese leiders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team