Zoeken

Algerijnse president beschuldigt Marokko van politiek gebruik fosfaat

17 december 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft indirecte beschuldigingen geuit richting Marokko over het gebruik van fosfaat in de politieke machtsstrijd.

Dit deed hij tijdens de opening van de 31e editie van de Nationale Productiebeurs in Algiers, die loopt tot 23 december. Tebboune suggereerde dat Marokko, dat 70% van de wereldwijde fosfaatreserves bezit en de grootste producent in Afrika is met 40 miljoen ton, zijn natuurlijke hulpbronnen gebruikt voor politieke doeleinden. Zo zou het koninkrijk onder meer fosfaat gebruiken voor het verkrijgen van diplomatieke steun in de Sahara-kwestie.

Lees ook: Fosfaat is jokerkaart Marokkaanse diplomatie

Marokko’s exportinkomsten uit fosfaten en derivaten zijn aanzienlijk gestegen, met een waarde van 7,89 miljard dirham tot eind augustus 2022, een toename van 67,7% ten opzichte van het jaar ervoor.

Tebboune benadrukte het strategische belang van meststoffen in de wereld, die hij als belangrijker beschouwt dan gas en olie, vanwege de enorme beslissingsmacht die het bezit van meststoffen met zich meebrengt. Hij wees op de gestegen prijzen van landbouwproducten, die deels te wijten zijn aan de stijging van de meststofprijzen.

Lees ook: Fosfaat: Algerije wil met Marokko concurreren

Verder heeft Algerije ook ambities op de fosfaatmarkt. De nieuwe strategie voor extractie-industrieën in het land is gericht op het exporteren van producten met een hogere toegevoegde waarde, inclusief fosfaten. Tebboune benadrukte het belang van het stoppen met de export van ruwe grondstoffen en het streven naar producten met een hogere waarde. Hij gaf aan dat, zodra het fosfaatproject in Annaba voltooid is, er een sterke integratie moet plaatsvinden richting afgeleide producten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team