Zoeken

Fosfaat is jokerkaart Marokkaanse diplomatie

6 december 2022 - 17:00 - Economie

©

Marokko gebruikt fosfaten om zijn diplomatie te versterken, in de eerste plaats met betrekking tot de Sahara-kwestie.

Volgens Marokkaanse media zijn meststoffen de "jokerkaart van de Marokkaanse diplomatie". De OCP Groep, de staatsmijnbouwer van fosfaaterts, is de "economische arm" van Marokko geworden. Fosfaten worden beschouwd als een drukmiddel dat Marokko gebruikt om van zijn bondgenoten of potentiële bondgenoten, een duidelijk standpunt over de Sahara-kwestie te verkrijgen.

Lees ook: Marokkaanse groep OCP heeft ambitieuze doelen

Terwijl het koninkrijk voorbereidingen trof om een lading van 50.000 ton aan Callao in Peru te leveren, knoopte het land opnieuw betrekkingen aan met de Arabische Democratische Republiek Sahrawi (SADR), de zelfgeproclameerde staat van het door Algerije in bescherming genomen Polisario-front. Als gevolg daarvan heeft Marokko de zending teruggeroepen.

Lees ook: Marokkaanse concern OCP helpt 44 miljoen boeren

Marokko bezit ongeveer 75% van de fosfaatreserves in de wereld. In 2020 beschikte het koninkrijk over reserves van ongeveer 50 miljard ton. Het koninkrijk heeft een aantal decennia geleden het besluit genomen om één van de grootste kunstmestproducenten ter wereld te worden en niet alleen maar te rekenen op de opbrengst van de export van de basisgrondstof. In 2020 had de OCP 54% van de export van meststoffen naar Afrika in handen. Het staatsbedrijf is aanwezig in twaalf Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Ghana, Ivoorkust en Senegal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team