Zoeken

Algerije blijft vijandig tegenover Marokko

18 januari 2024 - 08:00 - Wereld

©

Algerije heeft opnieuw zijn vastberadenheid getoond om de Sahrawi-zaak te verdedigen en steun te betuigen aan het Polisario Front, dat pleit voor een zelfbeschikkingsreferendum met de optie van onafhankelijkheid onder auspiciën van de VN.

"Algerije, dat de kwellingen van het kolonialisme heeft ondergaan, zal trouw blijven aan zijn standpunten ten aanzien van rechtvaardige zaken over de hele wereld, met op de voorgrond de Palestijnse en Sahrawi-kwesties. (...) Het is om dezelfde reden dat het vandaag, met alle middelen en met respect voor het internationaal recht, streeft naar oplossingen voor alle rechtvaardige zaken," verklaarde de chef van de generale staf van het Algerijnse volksleger (ANP), generaal Saïd Chanegriha, tijdens een werk- en inspectiebezoek aan de 2e militaire regio in Oran. Het Sahara-vraagstuk blijft een van de twistpunten tussen Marokko en Algerije, dat in 2021 eenzijdig zijn diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk verbrak.

Lees ook: Generaal Chanegriha roept op tot waakzaamheid aan grenzen met Marokko

In december herhaalde de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune dit standpunt. "Algerije zal altijd de Westelijke Sahara verdedigen," verklaarde hij in zijn toespraak voor het Parlement. Abdelmadjid Tebboune benadrukte dat Algerije de strijd van het Sahrawi-volk steunt omdat het een dekolonisatiekwestie is die vermeld staat bij de VN-dekolonisatiecommissie. Deze uitspraken sluiten de mogelijkheid van een verzoening tussen Rabat en Algiers uit.

Wat betreft de Palestijnse kwestie, heeft de chef van het Algerijnse leger de "duidelijke" positie van Algerije herhaald. "Met betrekking tot deze centrale en onaantastbare kwestie in ons buitenlands beleid, was de steun van Algerije duidelijk, tot uiting gebracht in de officiële verklaringen van de hoogste autoriteiten van het land, die de agressie tegen het Palestijnse volk veroordeelden, en het besluit om de gewonden, met name kinderen, op te vangen in nationale ziekenhuizen, en het sturen van humanitaire en medische hulp naar de Palestijnen in Gaza," zei hij.

Lees ook: Nieuwe waarschuwing baas Algerijns leger aan Marokko

Generaal Saïd Chanegriha riep tevens "oprechte patriotten" op om zich aan te sluiten bij het project van de "wedergeboorte van het nieuwe Algerije", om alle vijandige plannen die gericht zijn op de veiligheid en stabiliteit van het land te dwarsbomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team