Zoeken

Nieuwe provocatie: Algerije opent kantoor voor partij Rif-separatisten

5 maart 2024 - 22:00 - Wereld

©

Algerije heeft een nieuwe vijandige stap gezet richting Marokko. Het land heeft toestemming gegeven aan de Riffijnse PNR-partij, die ijvert voor onafhankelijkheid van de Rif-regio in Marokko, om een officiële vertegenwoordiging te openen in de chique wijk Poirson in Algiers. De PNR mag gebruikmaken van een villa die toebehoort aan de Algerijnse autoriteiten.

De PNR, in september 2023 in België opgericht, wordt door Marokko beschouwd als een "separatistische groepering". De partij heeft nu dus een kantoor in Algerije. De opening op zaterdag in Poirson werd bijgewoond door prominente PNR-leden en Algerijnse functionarissen.

Lees ook: Riffijnse partij PNR streeft naar onafhankelijkheid van de Rif

Het besluit van Algerije wordt gezien als een zoveelste teken van steun aan separatistische bewegingen. Het land is al lang een trouw bondgenoot van de Polisario, die een "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (RASD)" heeft uitgeroepen en een referendum voor zelfbeschikking in de Marokkaanse Sahara eist.

De PNR had na zijn oprichting al om steun van Algerije gevraagd. "Ik vraag Algerije om de Republiek van de Rif zo snel mogelijk te erkennen", verklaarde Jaber El Ghadioui, de vertegenwoordiger van de Rif-beweging. "We willen dat Algerije ons toegang geeft tot zijn trainingscentra om ons te leren wapens te gebruiken. We willen dat Algerije ons behandelt zoals andere bevrijdingsbewegingen, oude en nieuwe."

Lees ook: Nederland: Riffijnse separatisten veroordeeld voor vernielen Marokkaanse consulaten

De opening van het PNR-kantoor in Algiers heeft tot felle reacties geleid. De Algerijnse journalist in ballingschap Hichem Aboud noemt het in een gesprek met Atalayar een "ernstige provocatie". Hij vraagt zich af of dit het "einde van de Polisario" betekent en of Algerije op zoek is naar een "vervanger" voor die beweging. Ook speculeert hij over de mogelijkheid dat Algerije Marokko wil dwingen de Beweging voor zelfbeschikking van Kabylië (MAK), die door Algerije als een terroristische groepering wordt beschouwd, te erkennen. Dit zou de spanningen tussen de twee buurlanden verder kunnen opvoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team