Zoeken

Niger: Parijs ontkent, Algiers liegt, Rabat beschuldigd

24 augustus 2023 - 18:00 - Wereld

©

Frankrijk heeft de berichtgeving van de Algerijnse staatsradio ontkend waarin werd beweerd dat Parijs toestemming had gevraagd om boven Algerije en Marokko te vliegen om Niger aan te vallen, dat bedreigd wordt met militair ingrijpen door de ECOWAS.

Op maandag beweerde de Algerijnse staatsradio dat de Algerijnse autoriteiten "negatief hadden gereageerd op het Franse verzoek om het nationale grondgebied te overvliegen om Niger aan te vallen. Frankrijk zou klaar staan om militair in te grijpen in Niger. Deze informatie werd echter ontkend door het Franse leger. "Er is absoluut geen intentie om Niger aan te vallen", verzekerde een hoge officier aan Le Figaro, eraan toevoegend dat Frankrijk in de afgelopen dagen geen toestemming voor militaire vluchten heeft aangevraagd. In een verklaring aan Reuters ontkende het Franse legerhoofdkwartier dinsdag ook een dergelijk verzoek en een Algerijnse weigering. Na deze weigering zou Parijs "Marokko hebben benaderd", dat "besloot positief te reageren op het Franse verzoek", "wederom bewijzend dat het een koloniserende staat blijft", aldus de Algerijnse staatsradio. Deze informatie is volgens Parijs vals.

Lees ook: Marokko, Israël en Frankrijk beschuldigd van "destabiliseren" Algerije

Dinsdag schorste de Afrikaanse Unie het lidmaatschap van Niger na de staatsgreep van 26 juli en nam een terughoudend standpunt in over een mogelijke West-Afrikaanse militaire interventie, meldt de Vredes- en Veiligheidsraad in een verklaring. De ECOWAS overweegt echter nog steeds militair in te grijpen om de constitutionele orde in Niger te herstellen. Met steun van Frankrijk zou de West-Afrikaanse organisatie reeds een datum hebben vastgesteld voor een militaire ingreep.

Lees ook: Staatsgreep Niger blokkeert project gaspijpleiding Nigeria-Algerije

Algerije, dat een 1000 km lange grens met Niger deelt, is tegen elke militaire interventie. In een interview op de Algerijnse televisie verwierp president Abdelmadjid Tebboune deze optie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team