Zoeken

Polisario hekelt controle Sahara-luchtruim door Marokko

25 maart 2023 - 18:00 - Marokko

©

Het Polisario Front heeft woensdag de gesprekken veroordeeld tussen de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten om de controle over het luchtruim van de Sahara aan Rabat over te dragen.

De separatistische beweging beschuldigt de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, ervan "met voorbedachte rade, in de rug van het parlement en de Spaanse samenleving" te handelen om hun "vals beleid voor de Westelijke Sahara vooruit te helpen", aldus Abdulah Arabi, afgevaardigde van het Polisario in Spanje, in een interview met Europa Press.

Lees ook: Spanje laat controle Sahara-luchtruim over aan Marokko

"Dit toont de wanhoop aan van de Spaanse regering, tegenover de afwezigheid van significante resultaten van de ’nieuwe fase’ van de betrekkingen met Marokko. De regering heeft elke mogelijkheid tot initiatief verloren, het is Marokko dat het tempo en de relaties tussen de twee landen bepaalt", veroordeelde Arabi, die het initiatief van Spanje "zeer verontrustend" noemde.

Arabi herinnerde eraan dat volgens een beslissing van het Europees Hof van Justitie van februari 2018, Rabat geen soevereiniteit heeft over het maritieme en luchtruim van de Sahara en dat daarom de controle over het luchtruim van de Sahara "toekomt aan het Sahrawi-volk" en aan Spanje dat de "besturende macht" blijft van dit grondgebied totdat het "dekolonisatieproces is voltooid".

Lees ook: Marokko wil controle luchtruim Sahara van Spanje overnemen

De reactie van het Polisario volgt op het antwoord van Moncloa op een parlementaire vraag, waarin wordt erkend dat er gesprekken zijn met Marokko, in overeenstemming met punt 7 van de gezamenlijke verklaring van april 2022, die het begin markeerde van een nieuwe fase in de relatie tussen de twee buurlanden na meer dan een jaar diplomatieke crisis.

Bladna.nl