Zoeken

Algerije voert economische oorlog tegen Marokko

27 september 2021 - 17:40 - Economie

©

Algerije leidt al jaren een economische oorlog tegen Marokko. Het buurland heeft op 24 augustus besloten om de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk te verbreken vanwege "vijandige handelingen".

Sluiting van het Algerijns luchtruim voor Marokko, het beëindigen van de contracten met Marokkaanse bedrijven, de niet verlening van het contract over de Maghreb-Europa gaspijpleiding dat via Marokko Algerije en Spanje verbindt, sluiting van de grenzen met het koninkrijk... Over de jaren heen heeft Algerije een economische oorlog tegen Marokko gevoerd.

Lees ook: Algerije sluit definitief Maghreb-Europa gaspijpleiding

Algerije is de tweede handelspartner van Marokko in Afrika na Egypte. De handel tussen de twee landen omvat vooral import- en exportactiviteiten. In de periode 2010-2019 daalde de handel tussen de twee landen jaarlijks gemiddeld met 2,6%, van 8,2 miljard dirham in 2010 naar 6,5 miljard dirham in 2019. In 2020 daalde dit cijfer nog eens naar 5,3 miljard dirham volgens het Marokkaanse Exchange Office.

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

Deze cijfers tonen aan dat de handel tussen Algerije en Marokko zich al jarenlang niet meer ontwikkelt. Of Algerije deze oorlog ook gaat winnen is onzeker. Rabat weet al jaren hoe de ontwikkelingshefbomen te activeren, met name in de toeristische en industriële sectoren, om zijn gediversifieerde economie te stimuleren. De Algerijnse economie blijft daarentegen afhankelijk van olie-inkomsten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team