Zoeken

Algerije verhindert Marokko om gas uit Spanje te importeren

11 november 2021 - 12:40 - Economie

©

De crisis tussen Algerije en Marokko heeft geleid tot de opschorting van het contract van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME). Voor Spanje heeft het besluit van Algerije een ernstige impact, omdat het Europees land enkel nog gas kan invoeren via de Medgaz, een gaspijpleiding met een kleinere capaciteit die niet aan de grote vraag kan voldoen. Marokko kan via dezelfde pijpleiding geen gas uit Spanje importeren.

Teresa Ribera, derde vice-president van Spanje, bracht onlangs een bezoek aan Algiers maar slaagde er niet in de Algerijnse regering te overtuigen om het contract van de Maghreb-Europe gaspijpleiding die via Marokko loopt, te vernieuwen. "De Algerijnse regering heeft duidelijk gemaakt dat we Algerijns gas niet aan Marokko kunnen verkopen", bevestigde een bron van een van de belangrijkste elektriciteitsbedrijven in Spanje aan El Mundo.

Lees ook: Marokko verwacht productie van 110 miljoen m³ aardgas

Spanje mag dus niet instemmen met een export van Algerijns gas naar Marokko via de Maghreb-Europe gaspijpleiding, waarvan het contract met Algerije op 31 oktober 2021 is afgelopen. De sluiting van de GME heeft ernstige gevolgen voor Spanje, dat volledig afhankelijk is van Algerije voor de invoer van gas. De invoer van gas gebeurt nu exclusief via de Medgaz pijpleiding met een jaarlijkse capaciteit van 8 miljard kubieke meter, tegen 13 miljard kubieke meter voor de GME. De Algerijnse autoriteiten willen de capaciteit van Medgaz verhogen van 8 naar 10,7 en later zelfs naar 16 miljard kubieke meter, op voorwaarde dat Spanje langlopende ordercontracten tekent.

Lees ook: Sound Energy wil gas exporteren van Marokko naar Spanje

Volgens Mohamed Haneche, Algerijnse ambassadeur bij de Europese Unie, is Koning Mohammed VI de "enige verantwoordelijke" voor de niet-verlenging van het GME-contract. "Ook al hadden Algerije en Spanje een jaar geleden al de wil geuit om de verlening van het concessiecontract voor de gaspijpleiding te onderhandelen, gaf Marokko geen duidelijke indicatie van zijn bereidheid om deze overeenkomst vóór half augustus 2021 te verlengen", aldus Haneche. Volgens de diplomaat heeft "de houding van de Marokkaanse Koning Algerije ertoe gebracht een alternatieve oplossing te overwegen om zijn contractuele verplichtingen met Spanje te blijven nakomen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team