Zoeken

Handel tussen Marokko en Algerije gaat ongestoord verder

21 mei 2021 - 20:40 - Economie

©

Marokko en Algerije leven al decennia op gespannen voet moet elkaar. De nieuwe ontwikkelingen in de Sahara-kwestie hebben deze spanningen alleen maar doen oplopen. Het tijdschrift Jeune Afrique zocht uit wat dit eigenlijk betekent voor de handel tussen beide landen.

Volgens de auteur van het artikel gaat de handel tussen Marokko en zijn oosterbuur ongehinderd door, ondanks de diplomatieke problemen. Ook wordt er gemeld dat er altijd al handelsbetrekkingen tussen de twee landen hebben bestaan. Zelfs nu beide regeringen de contacten haast helemaal hebben verbroken, zijn de handelscontacten onveranderd gebleven. Aan de handel, waarbij grote spelers uit de Marokkaanse en Algerijnse economie betrokken zijn, wordt ongeveer een half miljard dollar per jaar verdiend.

In het blad worden cijfers van het Foreign Exchange Office aangehaald waaruit blijkt dat Algerije voor Marokko nog altijd de tweede handelspartner in Afrika is en dat het Noord-Afrikaanse land in de top 20 staat van handelspartners van het koninkrijk wereldwijd. Vijf jaar geleden was Algerije nog de eerste handelspartner van Marokko op het Afrikaanse continent met een totaal van 8,5 miljard dirham aan verhandelde goederen en diensten aan het einde van 2016.

Uit voorlopige cijfers over het jaar 2020 blijkt dat er vorig jaar voor 5,3 miljard dirham aan handelsvolume is uitgewisseld tussen Marokko en Algerije. Dit bedrag komt overeen met slechts 1% van de totale import en export van het koninkrijk. Wel geeft de handel een voorproefje van de markten die veel toekomstpotentieel hebben in de handelsbetrekkingen tussen beide landen.

In de handel tussen Marokko en Algerije draait het vooral om producten die op beide markten essentieel zijn. Vanuit Algerije worden er voornamelijk dadels, glaswerk, chemicaliën en brandstoffen geïmporteerd. Marokko exporteert onder meer plaatijzer, staal, koffie, kunstmest en textielproducten naar Algerije. De Marokkaanse export naar Algerije verloopt grotendeels via Franse bedrijven die makkelijke toegang hebben tot de Algerijnse markten en zich goed aan hebben kunnen passen aan een zakenklimaat in Algerije dat de afgelopen jaren flink is veranderd.

Jeune Afrique meldt dat er nog geen reactie is gekomen uit Rabat of Algiers op de aanscherping van de handelsovereenkomsten die zijn aangekondigd door de Algerijnse media. "Zolang er niets officieel is, kunnen we geen standpunt innemen", zegt een commissievoorzitter bij de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team