Zoeken

Gaspijpleiding: Algerije sluit kraan naar Marokko

27 oktober 2021 - 20:20 - Economie

©

Algerije heeft een einde gemaakt aan de vele vragen met betrekking tot het contract voor de Maghreb-Europese Gaspijpleiding die door Marokko loopt. Het contract dat op 31 oktober afloopt wordt niet verlengd, waardoor de kraan naar haar westerbuur wordt dichtgedraaid.

Algerije, dat de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken, zal de levering van aardgas aan Spanje via de Maghreb-Europese Gaspijpleiding (GME) met ingang van 1 november stopzetten. Dat vertellen Algerijnse bronnen van de regering en Sonatrach aan Reuters.

Lees ook: Maghreb-Europa Gaspijpleiding: Marokko gaat gas uit Spanje invoeren

De GME van 13,5 miljard m³ die Algerije via Marokko met Spanje verbindt, zou worden opgegeven ten gunste van de onderzeese Medgaz-pijpleiding, met een jaarlijkse capaciteit van 8 miljard m³. Deze laatste verbindt Algerije rechtstreeks met Spanje.

Lees ook: Einde Maghreb-Europa gaspijpleiding meevaller voor Israël

Algiers trof inmiddels bepaalde regelingen om het vervoer van de GME-hoeveelheden via de Medgaz te verzorgen. In juli formaliseerden de voorzitter van de Algerijnse nationale energiemaatschappij Sonatrach, Tewfik Hakkar, en de voorzitter van de Spaanse maatschappij Naturgy, de overeenkomst voor de ingebruikneming van de uitbreiding van Medgaz, de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje. "Zelfs indien dit contract dat in oktober aanstaande afloopt niet wordt verlengd, dan nog zal Algerije in staat zijn Spanje te bevoorraden en ook zonder enig probleem aan een eventuele extra vraag van de Spaanse markt kunnen voldoen", verzekerde Tewfik Hakkar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team