Zoeken

Algerije dreigt met nieuwe maatregelen tegen Marokko

28 september 2021 - 12:00 - Wereld

©

Amar Belani, Algerijnse gezant voor de Sahara, heeft met de media in zijn land gesproken over het besluit van Algerije om haar luchtruim voor Marokkaanse burger- en legervliegtuigen te sluiten. Hij sluit nieuwe maatregelen tegen Marokko niet uit.

Algerije heeft volgens Belani "in overeenstemming met internationale verdragen, de onmiddellijke sluiting besloten van haar luchtruim voor Marokkaanse civiele en militaire vliegtuigen en vliegtuigen die in Marokko geregistreerd zijn". De ambtenaar stelt dat het "een soeverein en preventief besluit is" dat "gedicteerd wordt door redenen van nationale veiligheid". Daarbij werd "rekening gehouden met bevestigende aanwijzingen en bewijselementen" over "de voortzetting van vijandige acties gericht tegen Algerije".

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

De Algerijnse diplomaat houdt ook vol dat Algerije nieuwe maatregelen zou kunnen treffen tegen Marokko "dat zijn vijandig beleid" voortzet. "In deze uitzonderlijke context waar vijandigheid en kwaadaardige plannen onbetwistbaar zijn, kan het nemen van aanvullende maatregelen niet worden uitgesloten en zal Algerije extreme waakzaamheid en absolute vastberadenheid tonen voor de bescherming van haar grondgebied", aldus Belani, die weigerde in te gaan op de details van deze maatregelen.

Lees ook: Algerije voert economische oorlog tegen Marokko

Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, had op 24 augustus aangekondigd dat Algerije had besloten om de betrekkingen met Marokko te verbreken vanwege "vijandige handelingen". Algiers verwijt Rabat de steun van Omar Hilale, speciale gezant van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylisch volk" en oudere incidenten, waaronder de schending van de Algerijnse vlag in 2013 in Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team