Zoeken

Algerije sluit definitief Maghreb-Europa gaspijpleiding

9 september 2021 - 11:20 - Economie

©

Algerije heeft definitief een einde gemaakt aan de Maghreb-Europa gaspijpleiding die door Marokko loopt en het buurland met Spanje verbindt. Dit is het eerste gevolg van de crisis in de diplomatieke betrekkingen tussen Algiers en Rabat.

Algerije beschouwt de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME), waardoor Spanje van aardgas wordt voorzien, "definitief gesloten", zo verklaarde een betrouwbare bron aan de krant Liberté. Volgens dezelfde bron zal Algiers het contract, dat op 31 oktober afloopt, niet meer verlengen. Er valt "niets meer te onderhandelen in deze zaak," voegt hij eraan toe.

Lees ook: Algerijnse gaspijpleiding: Spanje vreest gevolgen voor Marokko

Het einde van de gaspijpleiding Maghreb-Europa vindt plaats in een context die wordt gekenmerkt door de verbreking door Algiers van de diplomatieke betrekkingen met Rabat. Marokko verklaarde vóór dit Algerijnse besluit nog dat het GME-dossier niet zou worden geblokkeerd. "Dit is onze intentie, zoals wij die mondeling en schriftelijk, in het openbaar en in besloten gesprekken, steeds met dezelfde duidelijkheid en consistentie tot uitdrukking hebben gebracht," verklaarde Amina Benkhadra, directeur-generaal van het overheidsbedrijf voor olie en steenkool (ONHYM), hierover.

Lees ook: Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

Algerije vreesde van zijn kant dat de overeenkomst niet zou worden verlengd door Rabat en nam daarom op voorhand bepaalde maatregelen. In juli formaliseerden de voorzitter van de Algerijnse energiemaatschappij Sonatrach, Tewfik Hakkar, en de voorzitter van de Spaanse maatschappij Naturgy, een overeenkomst voor de uitbreiding van Medgaz, de onderzeese gaspijpleiding tussen Algerije en Spanje. Tijdens een ontmoeting tussen de Algerijns minister van Energie, Mohamed Arkab, en zijn Spaanse ambtgenoot Fernando Moran eind augustus, verzekerde de Algerijnse ambtenaar zijn gastheer bovendien van "het totale engagement van Algerije om alle aardgasleveringen van Spanje via Medgaz te dekken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team