Zoeken

Abdelmadjid Tebboune beschuldigt Marokko van ontvoering diplomaten in Mali

9 april 2023 - 20:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune houdt Marokko verantwoordelijk voor de ontvoering van zeven Algerijnse diplomaten door een terroristische groep in het noorden van Mali in 2012. In een interview met Al Jazeera beschuldigde Tebboune zonder het bij naam te noemen een "buurland" van de terroristische operatie.

Hoewel Tebboune Marokko niet expliciet heeft genoemd, is de beschuldiging duidelijk gericht aan het koninkrijk. De ontvoering van de Algerijnse diplomaten in 2012 werd opgeëist door de Mujao (Beweging voor eenheid en jihad in West-Afrika), die de vrijlating van in Algerije vastgehouden terroristen en een losgeld van 15 miljoen euro eiste. Drie diplomaten werden in juli 2012 vrijgelaten en twee anderen in augustus 2014. Vice-consul Tahar Touati werd geëxecuteerd in september 2012 en consul Boualem Saies stierf in gevangenschap aan de gevolgen van een chronische ziekte.

Lees ook: Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune betreurt situatie

In november 2021 beschuldigde het Algerijnse presidentschap in een verklaring ook Marokko ervan drie Algerijnse handelaren te hebben vermoord aan de grens tussen de Sahara en Mauritanië. De handelaren werden op 1 november gedood bij een bombardement van de Marokkaanse luchtmacht, aldus de Algerijnse autoriteiten.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

De Algerijnse president benadrukte tevens de geschillen tussen Frankrijk en Algerije over de oplossing voor de Malinese crisis. Volgens hem geeft Frankrijk de voorkeur aan een militaire aanpak, terwijl Algerije de nadruk legt op een sociale en economische aanpak. Desalniettemin blijven de twee landen hun acties coördineren. "Ik heb geen middelen om je militaire aanwezigheid te voorkomen en jij voorkomt niet dat ik de staat Mali economisch en sociaal help", aldus Tebboune.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team