Zoeken

Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"

26 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune herhaalde de steun van zijn land voor de Sahrawi-zaak, die hij niet van plan is "los te laten, ongeacht de prijs" die hiervoor betaald moet worden.

"Wij zullen de Sahara-kwestie niet loslaten, ongeacht de prijs. [...] Voor ons is het een principekwestie", zei de Algerijnse president in een toespraak bij de opening van de bijeenkomst van de regering en de gouverneurs in Algiers. Hij verzekerde dat zijn land met alle kracht zal strijden voor de Saharaanse zaak, maar ook voor de Palestijnse zaak en alle andere rechtvaardige zaken in de wereld. "Dit is het beleid van ons land," voegde Abdelmadjid Tebboune eraan toe.

Lees ook: Algerijnse president reageert op bemiddelingsvoorstellen

De Algerijnse president drong aan op het referendum over zelfbeschikking en zei dat het aan het Sahrawi-volk is om over zijn lot te beslissen. "Of het Marokkanen of Mauritaniërs worden, moeten de Sahrawi’s zelf beslissen. In ieder geval zullen het geen Algerijnen zijn", zei Tebboune. Hij betreurde dat "wij vijanden (van Marokko, ndvr) zijn geworden" vanwege de Sahara-kwestie, terwijl Algerije in andere conflicten elders in de wereld zonder problemen hetzelfde principe heeft verdedigd.

Lees ook: Algiers geeft geen teken van opening naar Rabat

Volgens de Algerijnse president is de steun van Algerije aan het Sahrawi-volk des te meer gerechtvaardigd, omdat de kwestie nu door de dekolonisatie-commissie van de VN wordt behandeld. Over de Palestijnse zaak zei Abdelmadjid Tebboune te hopen dat Palestina in 2023 wordt toegelaten "als volwaardig lid van de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team