Zoeken

Qatar wil bemiddelen in conflict Marokko-Algerije

19 augustus 2023 - 09:00 - Wereld

©

Qatar wil bemiddelen tussen Algerije en Marokko. Algiers heeft in augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met Rabat verbroken, verwijzend naar "vijandige handelingen".

Het gerucht over een mogelijke Qatarese bemiddeling tussen Algerije en Marokko komt na schriftelijke berichten die zijn uitgewisseld tussen de emir van Qatar, Sheikh Tamim Ben Hamad Al Thani, de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune en Koning Mohammed VI. "Het is onbetwistbaar dat het overbruggen van de kloof tussen broeders een grote zorg is voor Qatar", reageerde Majed Mohammed Al Ansari, woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens Al Quds Al Arabi.

Lees ook: Koning Abdullah II wil bemiddelen in crisis Rabat -Algiers

"Inter-Arabische relaties moeten gebaseerd zijn op wederzijds begrip", en Qatar is "bereid elke gevraagde rol te spelen", voegde Al Ansari toe, hintend op een mogelijke bemiddeling van zijn land tussen Algerije en Marokko. De Marokkaanse en Algerijnse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de uitspraken van de Qatarese functionaris.

Algerije had eerder al berichten ontkend over een Saoedische bemiddeling in de crisis met Marokko. "Er zal geen bemiddeling of regeling met Marokko zijn", zei de Algerijnse diplomaat Amar Belani begin september. In december ontkende president Abdelmadjid Tebboune ook enige bemiddeling door Turkije of Koeweit in het Algerijns-Marokkaanse conflict, schrijft TSA.

Lees ook: Arabische Liga zal niet bemiddelen tussen Marokko, Algerije en Spanje

Algiers verbrak op 24 augustus 2021 de diplomatieke banden met Marokko vanwege "vijandige daden" van het koninkrijk. De betrekkingen tussen de twee buurlanden zijn in de afgelopen twee jaar verder verslechterd, tegen de achtergrond van het conflict in de Sahara. President Abdelmadjid Tebboune en Koning Mohammed VI sluiten beiden een echter gewapend conflict tussen de twee landen uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team