Zoeken

De valse handuitreiking van Abdelmadjid Tebboune aan Marokko

31 maart 2024 - 22:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft in een interview met de lokale pers de oprichting van een Maghreb-blok voorgesteld en de hand uitgestoken naar Marokko. Dit is een opmerkelijke stap, aangezien de twee landen sinds augustus 2021 geen diplomatieke betrekkingen meer hebben.

Tebboune bepleit inclusieve bijeenkomsten van alle Maghreb-landen, zonder uitsluiting. Hij hoopt dat dit "een initiatief zal zijn dat de landen in de regio ten goede komt door hun stemmen te verenigen en te bundelen inzake de kwesties die hen aangaan." De president benadrukte dat het blok niet tegen een andere staat is gericht en dat de deur openstaat voor alle landen in de regio.

Lees ook: Algerije benoemt consuls in Marokko ondanks diplomatieke rel

De kwestie van de Sahara kwam ook aan bod. Tebboune noemde het een "rechtvaardige zaak die op de agenda van de Verenigde Naties staat." Hij benadrukte echter dat een oplossing "niet gericht is tegen onze broeders in Marokko of wie dan ook, maar dat het om een ​​dekolonisatiekwestie gaat." Tebboune stelde dat "als we de rede gebruiken in plaats van bedreigingen en geweld, we tot een oplossing zullen komen."

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

De Sahara is een twistpunt tussen Marokko en Algerije. Algerije steunt de Polisario-beweging die ijvert voor zelfbeschikking van de Sahrawi-bevolking, terwijl Marokko een plan voor autonomie onder zijn soevereiniteit voorstelt. Dit plan wordt gesteund door een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team