Zoeken

WK 2030: welke kansen voor Marokko?

22 maart 2023 - 08:00 - Sport

©

Sinds de officiële aankondiging van de gezamenlijk kandidatuur van Marokko, Spanje en Portugal voor het WK 2030, wordt er gespeculeerd over de kansen van de drie landen om gekozen te worden voor de organisatie van het kampioenschap voetbal.

Het dossier van Marokko, Spanje en Portugal heeft een aantal troeven, zoals het feit dat de drie landen "geografisch zeer dicht bij elkaar liggen en goede diplomatieke betrekkingen hebben". Alle drie zijn ze gemakkelijk bereikbaar en genieten een zekere stabiliteit op het gebied van veiligheid en politiek. Marokko is net als Spanje en Portugal, een populaire toeristische bestemming en ze beschikken dan ook over grote hotels en gerenommeerde ziekenhuizen. Daarnaast is de sportinfrastructuur in de landen aangepast aan een wedstrijd op hoog niveau zoals het WK, meldt Jeune Afrique.

Lees ook: Spaanse premier dolblij met WK-bod Marokko-Spanje-Portugal

Tegenover het mediterrane bod staat de Zuid-Amerikaanse kandidatuur van Argentina, Chili, Paraguay en Uruguay, dat heel wat factoren in zijn nadeel heeft, zoals de slechte economieën, enorme gebieden die lange en dure reizen vereisen en de koude temperaturen tijdens de wedstrijdperiode. "Het is een romantisch bod. Zuid-Amerika is een voetbalregio en het eerste WK werd in 1930 in Uruguay gehouden, een van de vier betrokken landen. Het zou mooi en symbolisch zijn, maar er moet rekening gehouden worden met economische overwegingen", benadrukt Vincent Chaudel, voorzitter van het Observatoire du Sport Business.

Hij wijst erop dat "Europeanen het meest uitgeven aan tv-uitzendrechten voor een WK, die een essentiële bron van inkomsten vormen voor de FIFA. Een WK in Zuid-Amerika is echter niet verenigbaar met het schema van de Europese kijkers, die zich al zullen moeten aanpassen voor de editie van 2026. Marokko kan rekenen op Afrikaanse stemmen dankzij de sportdiplomatie van het koninkrijk, die heeft geleid tot de ondertekening van 45 partnerschappen met Afrikaanse voetbalbonden. Daarnaast hebben ook verschillende Europese landen voor Marokko gestemd voor de editie 2026.

Lees ook: WK 2030: Koning Mohammed VI maakt bod Marokko, Spanje en Portugal officieel

"Het Marokkaans-Spaans-Portugese bod zal veel stemmen verzamelen in Europa, Afrika en mogelijk in Azië. Koning Mohammed VI heeft een grote zet gedaan door zijn land te associëren met Spanje en Portugal", aldus een FIFA-lid dat om anonimiteit vraagt. De uitspraak zal in de loop van volgend jaar bekend worden. Voor zijn zesde kandidatuur voor de organisatie van het WK hoopt Marokko op meer kansen, vooral omdat de competitie vanaf 2026 in totaal 48 selecties zal omvatten, voor een duur van meer dan een maand en 104 wedstrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team