Zoeken

WK 2030: na vijf missers slaat Marokko raak

5 oktober 2023 - 20:50 - Sport

©

Na vijf onsuccesvolle pogingen om een wereldkampioenschap voetbal te mogen organiseren, is Marokko eindelijk gekozen om het WK 2030 te co-hosten met Spanje en Portugal.

De FIFA heeft de organisatie van het WK 2030 toevertrouwd aan Marokko, Spanje en Portugal. De gezamenlijke kandidatuur van deze drie landen is gekozen om de honderdste editie van het toernooi te organiseren. Argentinië, Uruguay en Paraguay zullen elk een symbolische openingswedstrijd hosten, terwijl alle andere wedstrijden in de drie co-organiserende landen gespeeld worden.

Lees ook: Marokko organiseert WK-2030 (officieel)

Marokko probeerde sinds 1994 de organisatie van een WK toegekend te krijgen. De Marokkaanse voetbalbond (FRMF) diende vijf dossiers in zonder de FIFA te kunnen overtuigen. In 2018 woog de Marokkaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK 2026 niet op tegen de gezamenlijke kandidatuur van Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Met vijf mislukte pogingen is Marokko het land dat het vaakst heeft geprobeerd om een WK voetbal te organiseren.

Op 14 maart 2023 kondigde Koning Mohammed VI de samenwerking van Marokko aan met Spanje en Portugal voor het WK 2030. Dit keer was het raak. De Iberisch-Marokkaanse kandidatuur werd door de FIFA gekozen. Een besluit dat met enthousiasme werd ontvangen door de Marokkanen.

Lees ook: Marokko: welke stadions voor WK-2030?

"We zijn erg blij en trots om het WK te organiseren en de wereld onze gastvrijheid en onze voetbalpassie te laten zien," reageerde Abdelouarit Antar, voormalig voetballer en Marokkaanse journalist, tegen AS. "De drie landen hebben veel gemeen. We delen een geschiedenis. De organisatie zal eenvoudig zijn, gezien de korte afstand van 15 kilometer tussen Spanje en Marokko. Het zal zeer gemakkelijk zijn voor fans om alle drie de landen te bezoeken... Voetbal is erg belangrijk in alle drie de landen. We zullen de wereld blij maken. Welkom in Marokko!"

Bladna.nl