Zoeken

WK-2030: Europarlementariërs verzetten zich tegen wedstrijden in Dakhla

12 juli 2023 - 12:43 - Sport

©

Een dertigtal Europarlementariërs hebben in een gezamenlijk verzoek aan FIFA-voorzitter Giani Infantino gevraagd om geen wedstrijden te plannen in het stadion van Dakhla, in de Marokkaanse Sahara, als de kandidatuur van Spanje, Portugal en Marokko, waaraan mogelijk Oekraïne toegevoegd wordt, wordt geselecteerd voor de organisatie van het WK-2030.

De wereldvoetbalbond moet volgend jaar één van de kandidaturen goedkeuren voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2030. De FIFA heeft twee kandidaturen ontvangen, die van Argentinië-Chili-Uruguay-Paraguay en die van Spanje-Portugal-Marokko en misschien Oekraïne. Er zijn echter al oproepen tegen de organisatie van wedstrijden in het stadion van Dakhla, in de Marokkaanse Sahara, dat momenteel in aanbouw is.

Lees ook: Marokko’s plannen voor WK-2030

Volgens El Confidencial hebben 30 Europarlementariërs van vijf parlementaire groepen maandag een brief gestuurd naar Giani Infantino om hem eraan te herinneren dat "het houden van internationale evenementen, zoals voetbalwedstrijden, in bezette gebieden, in strijd zou zijn met het internationaal recht" en dat "de Wereldbeker niet kan bijdragen aan de legitimering van een illegale bezetting". De ondertekenaars van de brief, waaronder acht Spaanse Europarlementariërs, nodigen de FIFA uit om niet "medeplichtig" te worden aan deze situatie.

Op dit moment heeft geen van de kandidaat-landen voor de organisatie van het WK-2030 de locaties van de wedstrijden aangekondigd. Volgens de Marokkaanse pers zou het stadion in aanbouw in Dakhla de Afrika Cup 2025 moeten ontvangen en vijf jaar later, in 2030, de Wereldbeker. Maar naast de politieke kwestie, is Dakhla ver verwijderd van de grote metropolen. De stad ligt op 1615 kilometer van Casablanca en is alleen per vliegtuig bereikbaar. De dichtstbijzijnde grote internationale luchthaven is Las Palmas, op 704 kilometer afstand.

Lees ook: WK-2030 met Oekraïne: Marokkanen teleurgesteld?

Op 14 maart kondigde Marokko, via zijn minister van Onderwijs en Sport, Chakib Benmoussa, de gezamenlijke kandidatuur van Spanje-Portugal-Marokko aan voor de organisatie van het WK-2030. Op 5 juli meldde de Franse sportkrant L’Équipe dat Spanje en Portugal overwegen om Oekraïne toe te voegen aan de gezamenlijke kandidatuur. Dit nieuws heeft Rabat geïrriteerd. "De kandidatuur waar we aan blijven werken is een driepartijenovereenkomst", reageerden bronnen dicht bij de Marokkaanse voetbalbond (FRMF).

Bladna.nl