Zoeken

Witwassen: nieuwe regels voor Marokkaanse vastgoedmakelaars

4 februari 2023 - 13:00 - Economie

©

Marokko voert de maatregelen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme verder op. Er is een decreet bekendgemaakt dat nieuwe voorschriften invoert voor de vastgoedsector, die erg in trek is voor het witwassen van geld.

De minister van Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Stedelijk Beleid, Fatima-Zahra Mansouri, legt met dit besluit vastgoedmakelaars de verplichting op alle verdachte transacties van hun klanten bij de verkoop of aankoop van vastgoed te melden, schrijft Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: goud om geld wit te wassen

In dit uitvoeringsbesluit bij wet 43-05 inzake de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, heeft de minister de rol van vastgoedmakelaars benadrukt en hen opgeroepen een intern toezichts- en controlemechanisme op te richten om de gevaren in verband met witwasactiviteiten te beperken.

Door het nieuwe decreet mogen makelaars geen zaken doen met natuurlijke personen of brievenbusmaatschappijen waarvan de identiteit niet is gecontroleerd. Zij kunnen alleen persoonlijke informatie over klanten verzamelen op basis van officiële documenten van de Marokkaanse autoriteiten of erkende buitenlandse instanties.

Lees ook: Marokkaanse casino’s gebruikt voor witwassen

Makelaars zullen ook prijzen moeten vaststellen die klanten niet mogen overschrijden, zodat verdachte klanten snel kunnen worden geïdentificeerd. Deze nieuwe maatregelen moet ook de minder goed gestructureerde vastgoedmakelaars dwingen om zich aan de nieuwe toezichts- en controleregels aan te passen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team