Zoeken

Marokko: goud om geld wit te wassen

9 oktober 2022 - 17:00 - Marokko

©

Dankzij de aanhouding van een juwelier in Marokko die ongedekte cheques had uitgeschreven, kwam de politie op het spoor van een crimineel netwerk. Die zou zich bezighouden met het witwassen van geld, afkomstig van de smokkel van goud uit Turkije.

De verdachte bekende tijdens zijn verhoor aan de speurders dat het criminele netwerk zaken deed onder de dekmantel van landbouwbedrijven. De politie arresteerde verschillende juweliers die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van goud en vreemde valuta, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: Turks goud valt Marokko binnen

Een van de advocaten probeerde zijn cliënt vrij te pleiten en vertelde de speurders dat zijn cliënt het slachtoffer was geworden van een door zijn collega’s opgezette valstrik. Hij is van mening dat de zaak moet worden doorverwezen naar de gerechtelijke politie omdat "deze criminele bende actief is in verschillende steden en zelfs vertakkingen heeft in het buitenland".

Hun werkwijze bestaat erin grote hoeveelheden goud uit Turkije te smokkelen om ze te verkopen aan juweliers in Casablanca en andere steden. Als tegenprestatie verstrekken zij hen cheques die in de landbouwsector kunnen worden gebruikt. Een activiteit die hen tientallen miljoenen dirham zou hebben opgeleverd. Nadien komt het geld in het buitenland terecht.

Lees ook: Wereld-Marokkaan opgepakt met 20,6 miljoen euro in auto

De juwelier die werd aangehouden wegens het uitschrijven van ongedekte cheques, is ondanks de inspanningen van zijn advocaat in voorlopige hechtenis genomen in de gevangenis van Oukacha vastgezet op bevel van de procureur des Konings bij de correctionele rechtbank van Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team