Zoeken

Geld witwassen: Marokko strenger en dat werpt vruchten af

7 april 2024 - 15:00 - Economie

©

De Marokkaanse autoriteiten boeken significante vooruitgang in de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Dit blijkt uit het fors gestegen aantal verdachte transacties dat in 2022 werd gemeld bij de Nationale financiële inlichtingendienst (ANRF).

In 2022 ontving de ANRF in totaal 5208 meldingen van verdachte transacties, een stijging van 52,7% ten opzichte van 2021. Daarvan betroffen er 5171 witwassen (een stijging van 53,76%) en 37 terrorismefinanciering.

Lees ook: Witwassen: Marokko niet meer op grijze EU-lijst

De toename van het aantal meldingen is volgens de ANRF te danken aan de inspanningen van de autoriteiten en de samenwerking met de financiële en niet-financiële sector. Er werden in 2022 meer trainingen en workshops georganiseerd om professionals te helpen verdachte transacties te herkennen.

De bankensector is met 34,4% van de meldingen de grootste bron van verdachte transacties, gevolgd door de betalingsinstellingen (29,7%). In 2022 werden voor het eerst ook meldingen uit de niet-financiële sector ontvangen.

Lees ook: Witwassen: nieuwe regels voor Marokkaanse vastgoedmakelaars

De ANRF benadrukt dat de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering een voortdurende inspanning vereist. De autoriteiten zullen zich blijven inzetten om de integriteit van het Marokkaanse financiële stelsel te bewaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team