Zoeken

Marokkaanse notarissen, advocaten en adouls bestraft voor witwassen

25 februari 2023 - 08:00 - Marokko

©

Een speciale commissie van het Marokkaanse ministerie van Justitie, heeft de betrokkenheid aan het licht gebracht van verschillende notarissen, advocaten en adouls, bij netwerken voor het witwassen van geld.

Marokko heeft verschillende maatregelen getroffen om de bestrijding van het witwassen van geld te verbeteren. De regering heeft de definitieve versie van het ontwerp voor de hervorming van het wetboek van strafrecht bijna voltooid. "Het ministerie van Justitie heeft een exemplaar van het ontwerp van strafwet opgesteld en naar het secretariaat-generaal van de regering gestuurd. We wachten nu op de adviezen van enkele andere sectoren, voordat we het ontwerp ter goedkeuring voorleggen aan de regeringsraad", antwoordde minister Abdellatif Ouahbi van Justitie op een schriftelijke vraag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: 24 Marokkaanse gendarmes berecht voor witwassen van geld

Deze teksten dringen aan op metingen van de daadwerkelijke mate van naleving van de maatregelen voor de bestrijding van het witwassen van geld en financiering van terrorisme door de financiële en niet-financiële sector, aldus de minister. Marokko heeft op basis van een actieplan steun gekregen van de Financial Action Task Force (FATF). "Het toezichts- en controlecomité heeft in deze context verschillende inspecties uitgevoerd. Daarbij waren 3674 professionals betrokken, op basis van verschillende indicatoren met betrekking tot het aantal en de omvang van de ondertekende contracten en de mate van voorziene risico’s", aldus de minister.

Lees ook: Witwassen: nieuwe regels voor Marokkaanse vastgoedmakelaars

Deze actoren hebben wetten geschonden inzake het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Het ministerie heeft inmiddels sancties opgelegd aan 1022 overtreders en anderen gewaarschuwd of een verzoek gestuurd om uitleg. Zij moeten binnen vijf dagen reageren op dit schrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team