Zoeken

Wereld-Marokkanen kwaad op stemmen bij volmacht

16 november 2011 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen in de wereld hebben enkel het recht gekregen om bij volmacht te stemmen bij de parlementsverkiezingen van 25 november. De regering rechtvaardigt dit door de moeilijke organisatie van een stemming in de gastlanden. NGO’s van wereld-Marokkanen hekelen het feit dat dit niet in akkoord staat met de nieuwe grondwet.

In een verklaring vrijgegeven door het Collectief van Marokkanen in Europa schendt stemmen bij volmacht ook "het geheime karakter van de stemming". Het is een manier om "Marokkaanse burgers uit het buitenland uit te sluiten van het verkiezingsproces" wat kan leiden tot een belangrijke boycot van de stemming.

Driss El Yazami, voorzitter van de Nationale Raad voor Mensenrechten (CNDH), zegt hierover dat stemmen bij volmacht wordt gebruikt door een honderdtal landen over de wereld en perfect grondwettelijk is. Volgens Yazami, ook voorzitter van de Raad van Marokkanen in het buitenland (CCME), is de beslissing om enkel stemmen bij volmacht mogelijk te maken, niet enkel te wijten aan de complexiteit van een directe stemming, maar ook door gebrek aan middelen.

Driss Ajbali, lid van de CCME, verklaart dat de enige reden dat de Marokkaanse autoriteiten heeft doen kiezen voor stemmen bij volmacht, ligt aan "de aarde van de Marokkaanse immigratie, dat drie keer van volume veranderde en wereldwijd verspreidt is".

De CCME, verwijzend naar de lage participatie van wereld-Marokkanen tijdens het grondwet-referendum in juli, ondanks de mogelijkheid om in de gastlanden te stemmen, vraagt zich af of het ook echt nodig is een directe stemming in het buitenland te organiseren als de deelname aan de parlementsverkiezingen net zo laag is als bij het referendum.

De Raad lijkt te vergeten dat de parlementsverkiezingen van 2007 een zeer lage participatie hadden gekend in Marokko, namelijk 37%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team