Zoeken

Begin verkiezingscampagne in Marokko

14 november 2011 - 17:00 - Marokko

©

De campagne voor de verkiezingen van 25 november is op zaterdag gestart in Marokko. Sinds de goedkeuring door referendum van de nieuwe grondwet in juli, proberen de politieke partijen de 13,6 miljoen mogelijke kiezers te verleiden

In totaal nemen 33 politieke partijen deel aan de verkiezingen voor de 395 open zetels in de eerste kamer van het Parlement. De campagnes zijn reeds in volle gang op de Marokkaanse televisie.

Helaas lijken de toespraken van de politieke partijen weer eens op elkaar. Eeuwige gezichten die terugkomen en die wonderen beloven aan de Marokkanen. Van de kiezers kent men de politieke voorkeuren ook niet echt, opiniepeilingen zijn namelijk verboden tijdens de verkiezingsperiode.

De stemming zal worden gesuperviseerd door 4000 lokale en internationale waarnemers. De overheid belooft ook volledige transparantie. Zo weet iedereen bijvoorbeeld in Zayou, regio Nador, dat de zoon van een bekende drugsbaron kandidaat is, zo meldt het weekblad Al Ousboue.

De coalities en compromissen tussen politieke partijen zullen de uitslag van de stemming zeker modelleren, waarbij om een balkanisering te vermijden, een meerderheid absoluut gevormd moet worden.

Bij de parlementsverkiezingen in 2007 waren 15 miljoen Marokkanen geregistreerd als kiezer, maar slechts 41% ging werkelijk stemmen. Istiqlal won de stemming met 46 zetels, terwijl de PJD het meest aantal stemmen haalde.

Bladna.nl