Zoeken

Stemrecht: Marokkanen in het buitenland, ga demonstreren!

12 oktober 2011 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een oproep uitgegeven door de Europese Coördinatie van de Nationale Unie van de Vakbondsinitiatief, nodigt de Marokkanen in het buitenland uit te gaan demonstreren voor de ambassades en consulaten van Marokko in hun gastlanden. Het doel: de weigering van Marokko om Marokkanen in het buitenland te laten deelnemen aan de verkiezingen van 25 november aan de kaak stellen.

In Parijs wordt een reuze betoging verwacht op de Trocadero plein in de buurt van de Eiffeltoren, maar ook voor verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen van Marokko in de wereld. De deelnemers gaan de opening van stembureaus in het buitenland opeisen voor de volgende verkiezingen.

Marokkanen in het buitenland, aan wie enkel de mogelijkheid wordt gegeven bij volmacht te stemmen, vereisen al jaren een parlementaire vertegenwoordiging in Marokko, een recht dat hen in theorie wordt verleend door de nieuwe grondwet. Volgens de nieuwe tekst hebben ze namelijk recht op een "parlementaire vertegenwoordiging, om te stemmen en zich kandidaat te stellen in beide kamers van het parlement".

Volgens het ministerie van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, leven 3,3 miljoen Marokkanen in het buitenland waarvan 80% tussen Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Duitsland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team