Zoeken

Verkiezingen 2011: RNI winnaar gegeven

2 november 2011 - 09:00 - Marokko

©

Een rapport van het Amerikaans instituut Addison, voorziet een overwinning van de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI) in de parlementsverkiezingen van 25 november.

RNI, die onlangs een coalitie vormde met zeven andere politieke partijen, zou minstens 12% van de stemmen halen, gevolgd door de Istiqlal met 11%, de Authenticiteit en Moderniteit partij (PAM) met 10% en de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD) met 9% van de stemmen.

Het Adisson instituut geeft PJD aan als een machtsverliezende partij dat niet in staat is meer zetels in het parlement te halen dan tijdens de verkiezingen van 2007.

De auteur van dit rapport, Richard Miniter, legt dit uit door het feit PJD het vooral op jongeren, intellectuelen en een deel van de middenklasse mikt, wat maar een klein percentage van de kiezers voorstelt. Volgens de onderzoeker heeft PJD weinig steun van het plattelandsvolk in tegenstelling met zijn politieke tegenstanders.

PJD belooft nochtans in zijn programma, dinsdag vrijgegeven te Rabat, hemel op aarde aan de Marokkanen. Op economisch vlak belooft de partij bijvoorbeeld de armoede te halveren, 40% loonstijging in de komende vijf jaar, een economische groei van 7% en een minimumloon van 3000 dirham.

Nog steeds volgens Richard Miniter, zou Marokko immuun zijn voor de volksopstanden dankzij de hervormingen aan de gang sinds koning Mohammed VI’s toetreding tot de troon, terwijl het democratisch proces in het land dateert van vijftien jaar vóór de komst van de Arabische lente.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team