Zoeken

Loubna Khalkhali mag geen hoofddoek dragen van VRT

15 juni 2023 - 11:00 - Wereld

©

De Marokkaans-Belgische VRT-journaliste Loubna Khalkhali bevestigt na haar verschijning zonder hoofddoek in een Instagramvideo van de Vranckx-redactie, aan StampMedia,dat het bedrijfsbeleid dat niet toelaat.

Op een Instagram-video van de Vranckx-redactie over influencers die Syrië afbeelden als ultieme vakantiebestemming, is VRT-journaliste Loubna Khalkhali te zien zonder haar gewoonlijke hoofddoek. Khalkhali, die ook de vrouw is van de bekende regisseur Adil El Arbi, bevestigt aan StampMedia dat het dragen van een hoofddoek niet is toegestaan volgens het beleid van VRT NWS.

Lees ook: Loubna Khalkhali wil feminisme en traditie verzoenen

"VRT NWS vraagt in lijn met haar deontologie en de bepalingen van de beheersovereenkomst en het mediadecreet een neutrale houding van medewerkers als zij een publieke rol opnemen, zoals een presentatie van het Journaal, De Afspraak of in een video online. Dat betekent onder meer dat zij geen religieuze symbolen zoals een kruisje of hoofddoek dragen tijdens zo’n presentatie", duidt VRT-woordvoerder Barbara Callier. In alle andere VRT-programma’s, buiten die nieuws- en duidingscontext, kan een religieus symbool dan weer wel. "In haar persoonlijke leven draagt Loubna vaak een hoofddoek, soms ook niet. Dat behoort tot haar individuele vrijheid."

Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit), die ook lid is van de Commissie Media van het Vlaams Parlement, begrijpt niet waarom dit VRT-beleid nodig is. "Ik denk dat we in onze samenleving grotere problemen hebben dan het feit of iemand al dan niet een hoofddoek draagt. Ik begrijp niet dat we nog steeds met dergelijke zaken moeten bezig zijn. Als de VRT in haar beheersovereenkomst ervoor pleit om diversiteit te tonen, vind ik dat Loubna een hoofddoek zou mogen dragen, als dat deel van haar identiteit is. Het gaat tenslotte toch om wat ze doet, niet wat ze draagt. Op termijn zal onze samenleving moeten evolueren en zou het niet meer mogen uitmaken of een tv-gezicht een hoofddoek draagt", zegt Segers.

Lees ook: Adil El Arbi met vrouw op bedevaart in Mekka (video)

"Mooi gedaan, maar helaas zonder hoofddoek. Had echt super mooi geweest", zegt iemand in de reacties onder de Instagramvideo. De journaliste reageert op deze berichten door uit te leggen dat ze een afweging heeft gemaakt voor zichzelf. "Believe me, het was niet makkelijk. Maar ik vind het te belangrijk om die verhalen en de onderdrukte stemmen te laten horen", aldus Loubna Khalkhali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team