Zoeken

Buschauffeur in Barcelona riskeert celstraf voor aftrekken hoofddoek van Marokkaanse

10 februari 2023 - 08:00 - Wereld

©

Een buschauffeur van het openbaar vervoer in Barcelona probeerde op 29 mei 2020 de hoofddoek van Hanan B. van haar hoofd te rukken. De vrouw van Marokkaanse afkomst zat op dat moment samen met haar drie kinderen op de bus. Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van tien maanden in deze zaak.

Hanan en haar kinderen kunnen maar moeilijk een punt zetten acter de "vernedering" die ze op 29 mei 2020 hebben meegemaakt, midden in een pandemie, terwijl ze op een openbare bus in Barcelona zaten. Met een verlopen kaartje als excuus beledigde de chauffeur de vrouw. Hij dwong haar om met haar kinderen uit de bus stappen en probeerde vervolgens haar hoofddoek van haar hoofd te trekken. "Hij probeerde mijn hoofddoek te verwijderen omdat hij me wilde vernederen," aldus Hanan dinsdag tijdens het proces.

Lees ook: Basketbalspeelster met hoofddoek uitgesloten in Frankrijk (video)

De oudste van haar drie kinderen is nu 17 en draagt net als haar moeder een hoofddoek. Ze vertelde aan El País hoe dit incident hun leven heeft beïnvloed. "Ik neem nog steeds de bus naar school, maar ik bedenk me vaak dat ik het nog eens kan meemaken", zegt ze. Haar zus, die toen negen was, begon na de gebeurtenis nachtmerries te krijgen en in haar bed te plassen. En de jongste, die toen net drie was, weigert met de "rode bussen" te rijden, omdat de openbare bus waarin het incident plaatsvond die kleur had.

Het openbaar ministerie is het ermee eens dat de chauffeur de Marokkaanse vrouw en haar kinderen heeft "vernederd", omdat ze door zijn racistische gedrag werden blootgesteld aan de "spot" van andere passagiers en "hun waardigheid werd aangetast". Nadat hij het gezin had gedwongen om uit te stappen, zette de chauffeur de motor stil en stapte uit de bus om de hoofddoek van de vrouw weg te rukken, terwijl hij dit filmde met zijn telefoon. "Hij noemde me een h*, een bitch... Ik was buiten mezelf en ik was bang," zegt Hanan.

Lees ook: Franse restaurant veroordeeld voor weigeren vrouw met hoofddoek

"Hij trok me aan mijn haar, ik droeg toen nog geen hoofddoek," zegt de oudste dochter. De verdachte ontkent het incident en zegt dat hij de vrouw nooit heeft aangeraakt en dat ze uit vrije wil uit de bus is gestapt. De chauffeur zegt dat de vrouw hem in werkelijkheid zelf heeft bedreigd toen ze de bus verliet. Daarom zou hij uitgestapt zijn om een foto van haar te maken als bewijsmateriaal. "Mensen van alle rangen, standen en religies stappen in mijn bus en ze hebben nog nooit een probleem met mij gehad," voegde de chauffeur eraan toe. Hij zegt dat hij in zijn 15-jarige carrière nooit haat tegen moslims heeft gekoesterd.

Bladna.nl