Zoeken

Marokkaanse in Italië: "Als ik een hoofddoek zou dragen, zou ik geen werk vinden"

20 maart 2023 - 10:00 - Wereld

©

Amina, een 21-jarige Italiaanse studente van Marokkaanse afkomst, vertelt over haar ervaringen als moslima en Marokkaanse vrouw in Italië, in het kader van het onderzoeksproject MIDIC. Dit project onderzoekt hoe kinderen van migranten interculturele interactie beleven en ermee omgaan, welke de consequenties zijn van islamofobie en vreemdelingenhaat, maar ook de culturele verrijkingen die ze ervaren.

In Italië, zoals in elk ander land in Europa, kan het dragen van de hoofddoek problematisch zijn. "Ik weet dat wanneer ik een hoofddoek zou dragen, ik geen baan zou vinden of in ieder geval niet de baan die ik wil. Het is triest. Er wordt veel gesproken over vrijheid, maar vrijheid betekent kunnen kiezen, inclusief het al dan niet dragen van een hoofddoek," vertelt Amina aan Italics Magazine. De in Italië geboren moslima werd geïnterviewd in het kader van het MIDIC-onderzoeksproject: ’nakomelingen van migranten, interculturele competenties en hun erkenning in de Engelse en Italiaanse arbeidsmarkt’. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020-programma Marie Sklodowska-Curie.

Lees ook: Vrouwen met hoofddoek slachtoffer discriminatie op Servische luchthavens

Om haar argument kracht bij te zetten, vertrouwt Amian toe dat ze meisjes kende die hun hoofddoek op het werk moesten afdoen. "Ze hebben het aanvaard, maar het is niet juist, want het betekent het opgeven van een belangrijk deel van jezelf", zegt Amina die opgegroeide in de provincie Lodi in Lombardije en de Italiaanse en Marokkaanse nationaliteit heeft. Ze herinnert zich de tijd dat ze met een hoofddoek naar de moskee ging, vooral de manier waarop mensen naar haar keken. "Ik kreeg vreemde vragen: ’Heeft iemand je gedwongen om dit te doen?’ Het is net als toen ik tijdens de ramadan op school zat en ze zeiden: ’Kom op, eten, niemand kan je toch zien!’"

Lees ook: "Ik ben Marokkaans en Spaans en zie dat als een voorrecht”

Het grievende beeld van moslims dat op televisie wordt gepresenteerd, heeft geen negatieve invloed op de 21-jarige. "De dochter zijn van mensen met een andere achtergrond heeft me geholpen om na te denken. Op tv geven ze een vertekend beeld van moslims, alsof we allemaal... ik weet het niet... Taliban zijn. Ik heb dus geleerd om niet klakkeloos aan te nemen wat mensen of de media zeggen, maar te analyseren en dieper te gaan kijken voordat ik een eigen mening vorm. Ik heb me bijvoorbeeld altijd afgevraagd waarom in sommige gevallen de afkomst van een crimineel wordt belicht en in andere niet. Heb je ooit op het nieuws gehoord ’een Italiaan doodt’ of ’een Amerikaan doodt’?"

Bladna.nl