Zoeken

Voedselzekerheid: Marokko redt Afrika

12 mei 2024 - 13:00 - Marokko

©

Tijdens de Afrikaanse top over meststoffen en bodemgezondheid in Nairobi, Kenia, benadrukte de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, de centrale rol die voedselveiligheid in Afrika speelt binnen de Afrikaanse politiek van Koning Mohammed VI.

De Marokkaanse visie, die geworteld is in nationale ervaringen, omvat ambitieuze strategieën om de landbouwproductiviteit te verhogen. Deze strategie wordt concreet ingevuld door drie actoren: de OCP Group, het ministerie van Landbouw en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Marokkaanse concern OCP helpt 44 miljoen boeren

Marokko heeft met succes het ’Plan Maroc Vert’ en recentere ’Plan Green Generation’ geïmplementeerd, die beide gericht zijn op de modernisering van de landbouw en agrovoedingsindustrie, en de ontwikkeling van familiale landbouw. Naast voedselbeschikbaarheid, focust Marokko op sociaaleconomische ontwikkeling in plattelandsgebieden en investeringen in de landbouw als bron van werkgelegenheid voor jongeren.

Bourita benadrukte dat Marokko zijn ervaring en beste praktijken deelt met andere Afrikaanse landen via duurzame partnerschappen. Concrete voorbeelden hiervan zijn de lancering van het Triple A-initiatief voor klimaatadaptatie van de Afrikaanse landbouw tijdens COP22, het Triple S-initiatief met Senegal gericht op duurzaamheid, stabiliteit en veiligheid in Afrika, de opening van 12 OCP-vestigingen op het continent, de lancering van 46 ontwikkelingsprojecten gericht op bodemvruchtbaarheid en landbouwonderwijs, en programma’s zoals Agribooster en Farm&Fortune Hubs die landbouwers ondersteunen.

Lees ook: Meststoffen: Brazilië vraagt Marokko om hulp

Om aan de Afrikaanse vraag te voldoen, wijdt de OCP Group 20% van haar meststoffenproductie aan Afrika, met 180.000 ton nutriënten als hulp en 370.000 ton tegen gereduceerde prijzen. De groep streeft ernaar om haar productie dit jaar met 2 miljoen ton te verhogen. OCP is niet alleen de belangrijkste leverancier van meststoffen in Afrika, maar ook een belangrijke bron van landbouwkennis via mobiele laboratoria op het continent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team